CDA aarzelt over linkse coalitie in provincie Utrecht

Van Ojik lichtte gisteravond zijn eerste advies toe.
Van Ojik lichtte gisteravond zijn eerste advies toe. © RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - Wie helpt GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie aan een meerderheid in een nieuw provinciebestuur? Dat was de belangrijkste vraag vanavond in de Provinciale Staten. De nieuwe fracties probeerden in een duidingsdebat chocola te maken van de verkiezingsuitslag, maar erg makkelijk ging het niet. Wel werd duidelijk dat de vier relatief linkse partijen samen dicht genoeg bij elkaar liggen voor een coalitie.
De beoogde vijfde partner, het CDA, moet nog even nadenken of ze in zee willen. "Er wordt te weinig rekening gehouden met de rechtse kiezer", sprak lijsttrekker Derk Boswijk uit. Uiterlijk vrijdagavond nemen de christen-democraten een besluit of ze verder willen praten.

BREEKPUNT

"Het is ook een heel dubbel gevoel", licht de CDA-leider verder toe. "Enerzijds voelt het als een kans, aan de andere kant zien we ook dat we een behoorlijke veer moeten laten als we hiermee in zee gaan."
Het is een heel dubbel gevoel.
CDA-leider Derk Boswijk
Boswijk noemt het oprekken van bouwgrenzen voor woningen van gemeenten, de zogeheten rode contouren, een breekpunt. Zonder toezeggingen hierop doet het CDA niet mee. "Inhoudelijk staan we met de wat progressievere partijen verder van elkaar." GroenLinks en D66 focussen meer op hoogbouw in plaats van uitbreiden van de rode contouren. Vaak gaat dat ten koste van natuur of weiland.

STARRE HOUDING

Tweede keus VVD wil alleen meedoen als de christen-democraten meegaan. Lijsttrekker André van Schie noemt de houding van GroenLinks star, door vast te houden aan een meerderheid van vijf partijen, waardoor de liberalen voorlopig buiten de boot vallen. "We vinden alles best, maar we willen wel graag een maatje mee. En dat is het CDA." Zonder zes partijen is dat met de huidige verhoudingen niet mogelijk.
Informateur Bram van Ojik noemde een verbintenis van zes partijen in het duidingsdebat onverstandig. "Informeren en formeren is een selectieproces." Zijn advies is om wel de keuze te maken om verder te verkennen met vijf partijen. Als het CDA afvalt komt de VVD in beeld om de linkse partijen aan een meerderheid te helpen, aldus Van Ojik.
We willen wel graag een maatje mee.
VVD-leider André van Schie

BETROKKENHEID

Het hele duidingsdebat werd opnieuw benadrukt dat ook partijen die niet aan de gesprekken deelnemen nog steeds iets te zeggen in een nieuw coalitie-akkoord. "Oppositiepartijen mogen echt aan tafel komen zitten", zo zei GroenLinks-leider Huib van Essen. Ook wil hij met iedereen overleggen voor een nieuwe bestuurscultuur.
Politiek redacteur Roel Breet over hoe de formatie nu verder moet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.