"Laat programmering Koningsdag door TivoliVredenburg organiseren"

© Pixabay
UTRECHT - Laat tijdens Koningsdag de programmering in de Utrechtse binnenstad door een centrale partij zoals TivoliVredenburg organiseren en geef cafébazen de verantwoordelijk over de horeca. Dat idee kon gisteravond op veel enthousiasme rekenen tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
Horecaondernemers in de binnenstad vieren Koningsdag dit jaar minder uitbundig dan voorgaande edities. De cafés van verschillende pleinen willen niet meer verantwoordelijk zijn voor de hoge kosten en vieren het feest dit jaar daarom kleinschalig op het eigen terras.
Gisteravond kwamen politici en horecaondernemers bijeen om over de toekomst van Koningsdag te praten. "Er werd gesproken over wat er dit jaar niet goed was gegaan en wat er volgend jaar beter kan", vertelt raadslid Eva Oosters van Student & Starter.
[Item:2173061|Geen grote feesten op pleinen Utrecht]

ONHOUDBAAR

Volgens Oosters en veel horecaondernemers is de eerdere aanpak tijdens Koningsdag niet langer houdbaar. "Als je begrotingen ziet van horecaondernemers, zie je dat ze onder de streep bijna niets overhouden. Natuurlijk is het een feest voor de stad en willen zij het graag organiseren voor de stad, maar het was genoeg voor hen. Dat begrijp ik wel."
En daarom werd gesproken over een nieuwe opzet, waarbij ook Koninklijke Horeca Nederland aanwezig was. "Zij kwamen met het idee: wat nou als je de programmering wat collectiever regelt? Een enorme kostenpost is namelijk het programma op poten krijgen. Die kun je door een grote partij zoals TivoliVredenburg laten doen en de horeca door ondernemers. Dat voorstel kon op veel enthousiasme rekenen", aldus Oosters.

SUPERMARKTEN

Een andere ergernis van horecaondernemers is dat supermarkten tijdens Koningsdag drank mogen blijven verkopen, terwijl cafés hun deuren op een gegeven moment moeten sluiten.
"Horecaondernemers betalen veel mee aan EHBO en veiligheidskosten, terwijl supermarkten daar niet aan bijdragen. Volgens mij willen de cafébazen wel in gesprek gaan met de supermarkten over wat er mogelijk is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.