Kinderen vandaag al in oranjestemming: scholen vieren Koningsontbijt en Koningsspelen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT/ACHTERVELD - Hoewel het nog ruim twee weken duurt voordat het Koningsdag is, zijn de kinderen op veel basisscholen vandaag al helemaal in de feeststemming. Want het is nu al de dag van het Koningsontbijt en de Koningsspelen. Vanwege Goede Vrijdag volgende week vallen die dit jaar extra vroeg.
Ook op de St. Jozefschool in Achterveld zit de sfeer er al goed in. Heel veel kinderen zijn in het oranje gekleed. In alle vroegte hebben meester Patrick en juf Daphne het ontbijt al voorbereid. En dat is een gezond ontbijt met onder meer rijstenwafels van spelt, smeerkaas en komkommer.
"We doen niet meer aan hagelslag," grapt meester Patrick, "dat is ongezond." Als even later de kinderen van de gecombineerde groep 5/6 aan het ontbijt zitten, valt al het gezonde eten sommigen toch een beetje tegen. "Ik hoor inderdaad van veel kinderen dat de hagelslag wordt gemist," geeft juf Daphne toe.
Het ontbijt en de spelen worden voor het zevende jaar op rij gehouden. Daarmee is het voor de kinderen al een echte traditie aan het worden, merkt juf Daphne. "Bij de kinderen blijft het wel hangen. Ze weten altijd heel goed dat de sportdag eraan komt."
Het is ook een dag die zorgt voor saamhorigheid, ziet Jos Koot, directeur van de school: "We gaan zometeen wandelen naar het voetbalveld. Daar zijn ook de kinderen van de andere basisschool van het dorp aanwezig, samen met de buurtsportcoaches. Daar hebben we een zeskamp en allerlei spelletjes. Ook de kleuters hebben een apart speelveld waar allerlei spelletjes worden gespeeld."
Terwijl het ontbijt wordt afgeruimd oefenen de kinderen nog één keer de Pasapas, het speciale lied dat voor de Koningsspelen voor dit jaar is gemaakt. Daarna lopen ze naar het sportveld, klaar voor een dag vol sport en activiteit.
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met juf Daphne en directeur Jos Koot over de Koingsspelen
Robert Jan Booij spreekt met meester Patrick en juf Daphne die het Koningsontbijt voorbereiden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.