Weidevogelnesten zoeken met een drone moet vos de das om doen

De grutto is een populaire weidevogel
De grutto is een populaire weidevogel © Wikimedia Commons
COTHEN - Bij Weidevogelbescherming Kromme Rijnstreek wordt op zaterdag 20 april met een drone naar nesten van weidevogels gezocht. Het gaat om een demonstratie van Collectief Eemland, dat zelf al langer gebruik maakt van deze nieuwe methode.
De vrijwilligers van Kromme Rijnstreek gaan nu nog zelf de weilanden in om de nesten van onder meer de kievit en grutto op te sporen. Dat doen ze bij ruim dertig boeren. Gevonden nesten worden gemarkeerd zodat de boer ze ziet bij het bewerken van het land.
Maar die methode heeft een nadeel, zegt Ton Goes van de vereniging. "Als we zelf zoeken naar nesten, zetten we ook sporen uit. Het gebeurt soms dat de nacht daarop een vos onze sporen naloopt en alle nesten leegeet." Met een drone is dat nadeel er niet. De GPS-coördinaten worden dan doorgegeven aan de boer, die vervolgens om de nesten heen kan rijden.
Al is het volgens Goes technisch nog behoorlijk ingewikkeld om met de drone de nesten te vinden. Het apparaat is uitgerust met een gewone camera en een warmtecamera. "Het zijn maar kleine nesten. Het verschil tussen de temperatuur van de eieren en de grond moet goed meetbaar zijn, anders vallen de eieren niet op," zegt Goes. Daarom wordt er om 07.00 uur 's ochtends gevlogen.
Of de vereniging zelf ook een drone gaat aanschaffen is nu nog niet bekend. Dat heeft ook met de prijs te maken, geeft Goes toe. "De drone kost samen met de camera's 40.000 euro, dat valt niet zomaar op te hoesten." Voorlopig gaan de vrijwilligers dus nog zelf de akkers in.
De demonstratie met de drone is zaterdag 20 april om 07.00 uur op het terrein van Maas Merkens, Ossenwaard 13 in Cothen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.