Koud weer speelt bijentelling parten

© RTV Utrecht
UTRECHT - Kou, regen en zelfs natte sneeuw maken het de Nationale Bijentelling dit jaar extra lastig. Door het gure weer laten niet alle insecten zich even goed zien.
De bijentelling is een initiatief van Nederland Zoemt. Deelnemers wordt dit weekend gevraagd om een half uur in de tuin of op het balkon te gaan staan en in die periode het aantal bijen te tellen. In totaal komen er twintig verschillende bijensoorten in Nederland voor.
Maar dit jaar lijkt het koude en natte weer roet in het eten te gooien. Vooral zaterdag was een slechte dag om te tellen. Al zijn er ook bijensoorten die behoorlijk behaard zijn en daardoor goed tegen de kou kunnen.
In de provincie Utrecht zijn er op dit moment op meer dan honderd plekken bijen geteld. De honingbij is daarbij het populairst. Op de site van Nederland Zoemt is een actuele kaart te zien waar staat welke bijen zijn gesignaleerd.
Nederland Zoemt doet de telling om het aantal bijen in Nederland beter in beeld te krijgen. De helft van alle bijensoorten is bedreigd, terwijl tachtig procent van de eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving.
UVandaag sprak eerder deze week met Sonne Copijn van de Nationale Bijentelling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.