RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gilbertpad opent in Veenendaal

1/2
VEENENDAAL - In Veenendaal opent vandaag een bijzonder wandelpad: het zogenoemde Gilbertpad. Wethouder Dylan Lochtenberg presenteert vanmiddag een richtingaanwijzer in het plantsoen naast de Oude Kerk.

Het pad is gemaakt in het kader van het Gilbertjaar, verwijzend naar Gilbert van Schoonbeke. De Belg werd precies vijfhonderd jaar geleden geboren en zou de stad Veenendaal hebben gesticht.

TURFWINNING
Gilbert liet in de omgeving van Veenendaal veel turf weghalen, waardoor een nederzetting kon ontstaan. Het vandaag geopende Gilbertpad gaat dan ook veel langs het water. Voor de turfwinning moesten veel schepen langs het vroegere Veenendaal varen.

Het Gilbertpad loopt helemaal tot aan Antwerpen, omdat de stadsstichter daar werd geboren. "Iedereen kan vanaf vandaag te voet naar Antwerpen", zegt Roeland Tameling, coördinator van het Gilbertjaar. "Als je dat zou willen."

TOERISME
De opening van het wandelpad betekent ook de start van het nieuwe toeristische seizoen in Veenendaal. Heel het jaar staan activiteiten in de planning met een link naar Gilbert van Schoonbeke.

Overigens bleek enkele maanden geleden dat het met de betrokkenheid van Gilbert bij het ontstaan van Veenendaal wel meevalt. Een werkgroep van geschiedenisliefhebbers ontdekte dat hij de stad niet heeft gesticht. Sterker nog, hij is überhaupt nooit in de plaats geweest. Wel staat vast dat de Belg veel invloed had op de turfwinning in de regio Veenendaal en omstreken.

"Het Gilbertpad is een burgerinitiatief", vertelt Roeland Tameling op Radio M Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -