Utrechtse jongeren aan het woord in de Tweede Kamer: "Beloningssysteem voor bewegen"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Jongeren laten zich vandaag horen in de Tweede Kamer tijdens het 24e Nationaal Jeugddebat. Dit keer komen 111 jongeren uit heel Nederland samen om hun nauwkeurig voorbereide plannen aan ministers en Kamerleden voor te leggen.
Negen jongeren die meedoen zijn afkomstig uit de provincie Utrecht. Een van hen is de 13-jarige Tessa Klein Holte uit Zeist. "We hebben met onze fractie een plan gemaakt rond gezond bewegen", vertelt ze. "We gaan aan politici voorleggen dat er een soort beloningssysteem moet komen voor jongeren zodat ze meer gaan bewegen of sporten. Bijvoorbeeld met een kortingsbon voor sportkleding."
Volgens Luce van Kempen van de Nationale Jeugdraad (NJR) wordt er zeker geluisterd naar de jongeren. "Elk jaar zien we dat de ministers bijna omver worden geblazen door voorstellen en ook dingen overnemen. Vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld door staatssecretaris Van Ark, met een voorstel om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Ook dit keer kan zoiets gebeuren. We hebben vandaag maar liefst vier ministers die in debat gaan en nog een aantal Kamerleden."
Minister de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opent het debat onder leiding van ondervoorzitter van de Tweede Kamer Van Tellegen. Verschillende onderwerpen komen aan bod, van het debatteren over "Jongeren en Democratie" met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) tot "Klimaatverandering" met minister Wiebes (Economische Zaken).
Daarnaast zal er gedebatteerd worden over het thema "Sport" met Kamerleden van Nispen (SP) , Westerveld (GroenLinks) en Heerema (VVD) en komt "Privacy en Social media" aan bod met kamerleden Kuiken (PvdA) en Koopmans (VVD). De dag wordt afgesloten met een open debat over "Kiezen voor je toekomst" met minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
De deelnemende jongeren uit de provincie Utrecht komen naast Zeist uit Houten, Bilthoven en Utrecht.
Interview met de 13-jarige Tessa Klein Holte en met Luce van Kempen van de Nationale Jeugdraad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.