"Haal die teek er binnen 24 uur af"

Op zoek naar de teek in Lage Vuursche.
Op zoek naar de teek in Lage Vuursche. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Teken bezorgen jaarlijks flink wat mensen een akelige beet. Of erger nog: de ziekte van Lyme. De temperaturen lopen de komende tijd weer op en dus is het oppassen geblazen voor de zwarte speldenknopjes. Niet alleen in het bos, ook in de tuin zitten soms teken.
Om mensen alert te maken en bewust van de gevaren is vandaag de Week van de Teek van start gegaan. Verslaggever Robert Jan Booij ging vanmorgen voor Radio M Utrecht met boswachter Tineke Harlaar op pad in Lage Vuursche. Zij liep zelf een chronische vorm van de ziekte van Lyme op. Nog altijd kampt ze met de gevolgen. "Ik moet opletten en voorzichtig zijn met mijn energie. Als ik te veel doe, krijgt ik last van mijn gewrichten en spieren. Ik moet dan antibiotica nemen."
Boswachter Tineke vindt het goed dat mensen bewuster worden gemaakt van de teek, maar wil ook waken voor paniek. "Je moet gewoon lekker naar buiten blijven gaan, want dat is heel belangrijk. Als je bent gebeten, merk je dat echt wel. Het gaat dan irriteren. Als je de teek binnen 24 uur weghaalt, is een groot deel van het gedoe er al af."
De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Ze adviseren mensen die in de natuur werken om een systematische tekencontrole te houden.
Beluister hieronder de live-verslagen van vanmorgen op Radio M Utrecht.
Op zoek naar teken in Lage Vuursche (1)
Op zoek naar teken in Lage Vuursche (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.