Amersfoorts wijkje schaart zich bij miljoenenbuurten, Bilthoven-Noord goudkust van Nederland

© ANP
UTRECHT - Thorbeckeplein in Amersfoort, bestaande uit meerdere straten met villa's en twee-onder-een-kappers, mag zich rekenen tot de miljoenenbuurten van Nederland. Meer dan de helft van de woningen (54 procent) kost hier meer dan een miljoen euro. Dat meldt onderzoeksbureau Calcasa, dat gespecialiseerd is in statistische analyses van onroerend goed.
Naast het Thorbeckeplein in Amersfoort zijn ook Overgooi in Almere en Rhijngeest in Oegstgeest miljoenenbuurten geworden. Bilthoven-Noord is dé goudkust van het land. Daar staan 900 huizen met een waarde van een miljoen euro of meer. Op plaats twee en drie staan buurten in Blaricum en Heemstede. Het Lyceumkwartier in Zeist bezet plek acht.
Nederland is 44 miljoenenbuurten rijker geworden ten opzichte van 2017, blijkt uit de cijfers. In 2015 waren er nog maar negen miljoenenbuurten. Als gevolg van de financiële crisis nam het aantal miljoenenwoningen na 2007 flink af, tot een dieptepunt van zo'n 15.000 in 2013. Inmiddels is het aantal gestegen tot een absoluut hoogtepunt: er zijn nu 53.500 miljoenenwoningen in Nederland.

BOSCH EN DUIN

Het aandeel miljoenenhuizen in woonplaatsen is het hoogst in Bosch en Duin. Van de bestaande koopwoningvoorraad kost 67 procent meer dan een miljoen euro. Aerdenhout en Breukeleveen volgen op respectievelijk plaats twee en drie.
De meeste miljoenenwoningen staan in de hoofdstad. Amsterdam telt in totaal 10.400 woningen die meer dan een miljoen waard zijn. Dit is een toename van 34 procent ten opzichte van 2017. Op de tweede en derde plaats staan Den haag (3.300) en Wassenaar (2.050).
Utrecht is terug te vinden op de vijfde plaats (1.350), een stijging van 46,9 procent ten opzichte van 2017. Bilthoven staat op plaats tien (1.100) met een stijging van 22,2 procent. Van de vier grote steden laat Den Haag met 45,7 procent de grootste toename in miljoenenwoningen zien.

REGIO

De regio met de meeste miljoenenwoningen is Groot-Amsterdam, met 13.100 woningen van een miljoen euro of meer. Dit is een toename van 34,9 procent ten opzichte van 2017. Op de tweede plaats staat de regio Utrecht met 7.900 miljoenenwoningen; een toename van 32,2 procent vergeleken met twee jaar geleden. De regio waar procentueel de meeste miljoenenwoningen staan is Gooi en Vechtstreek.

STRATEN

De duurste straat van Nederland ligt nog steeds in Wassenaar. In de Konijnenlaan was een woning afgelopen jaar gemiddeld 2,5 miljoen euro waard. De tien straten met de meeste miljoenenwoningen liggen allemaal in de hoofdstad. De Keizersgracht spant de kroon. De Tholensstraat in Terneuzen mag zich de goedkoopste straat van Nederland noemen. Een woning kost daar gemiddeld 90.000 euro.
In de regio Utrecht is de Taveernelaan in Bosch en Duin het duurst (gemiddeld ruim 1,5 miljoen) en de Anna Paulownalaan in Zeist (gemiddeld 130.000 euro) het goedkoopst. Merwestein in Nieuwegein behoort tot de goedkoopste buurten. Een woning kost hier gemiddeld 160.000 euro. In de regio Utrecht is een woning in de duurste buurt gemiddeld acht keer meer waard dan in de goedkoopste buurt, blijkt uit de cijfers.
Overigens lijkt de groei van de huizenprijzen in het duurste segment wel af te vlakken. De prijzen van miljoenenwoningen zijn afgelopen jaar minder hard gestegen dan de prijs van het totale woningaanbod in Nederland. Ook nemen het aanbod en de verkoop van miljoenenwoningen af.
Het onderzoek van Calcasa is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.