Vroege signalering borstkanker: 'Kijken is belangrijker dan voelen'

© ANP
BILTHOVEN - De meeste vrouwen weten niet goed hoe ze signalen van borstkanker kunnen herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van een Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in borstkanker. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de ondervraagden niet op de hoogte is van het feit dat het belangrijker is om regelmatig naar je borsten te kijken, dan te voelen.
"Door te kijken en te weten op welke veranderingen je moet letten kan het aantal sterfgevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden tot wellicht minder dan de helft", zegt Marjolein de Jong, directeur en oncologisch chirurg bij het ziekenhuis.

ZWELLINGEN, ROODHEID, DEUKJES

Door goed te kijken kunnen namelijk veel veranderingen te zien zijn. "Je kunt daarbij denken aan een deukje in de huid, dat niet soepel meebeweegt met de rest van de huid. Je kunt bijvoorbeeld hebben dat de tepel ingetrokken is. Je kunt een asymmetrie hebben van de linker- en de rechterborst." Ook kunnen uitwendige zwellingen, roodheid en huiduitslag duiden op borstkanker.
Veel waarschuwingssignalen kunnen namelijk wel te zien zijn aan borsten, maar niet te voelen, zegt De Jong. "Ik sprak laatst nog een patiënt die kuiltjes zag in haar borst. Zowel zij als haar huisarts voelden geen afwijkingen. Ze bleek een tumor van een paar centimeter te hebben. Nog te weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat kijken echt moet en voelen mag."

'KEN JE BORSTEN'

De uitslag van de enquête die is gehouden geeft volgens het Alexander Monro Ziekenhuis aan dat het belangrijk is dat er veel aandacht voor het onderwerp moet zijn. Met de campagne 'Ken je borsten' wil het ziekenhuis het belang van vroege opsporing van borstkanker aankaarten en laten zien hoe kijken daarbij kan helpen.
Jaarlijks sterven er ongeveer 3.200 vrouwen aan borstkanker. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt te maken met de ziekte. Dat betekent dat er ieder jaar ruim 17.000 nieuwe borstkankerpatiënten bij komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.