Dit moet 'm worden, de nieuwe Stint: "Blij dat ie er is"

© Stint Urban Mobility
PROVINCIE UTRECHT - De bakfiets ziet er hetzelfde uit, maar de Bilthovense fabrikant moet er een hoop aan veranderen. Een noodstop, veiligheidsriemen en plaats voor maximaal acht kinderen: het zijn een paar voorbeelden van de waslijst aan aanpassingen die minister Cora van Nieuwenhuizen wil doorvoeren aan de elektrische bolderkar.
In september vorig jaar werd de Stint aangereden door een intercity, in het Brabantse Oss. Vier kinderen kwamen om het leven. Minister Van Nieuwenhuizen bedacht zich geen moment en heeft het voertuig direct verbannen van de weg.
Tekst gaat verder onder de video waarin eigenaar Edwin Renzen vertelt over de aanpassingen aan de Stint.
Eigenaar Edwin Renzen over de aangepaste Stint

PROTOTYPE

Sindsdien is er een hoop gebeurd in het leven van fabrikant Edwin Renzen. Hoewel hij een paar maanden geleden nog zijn faillissement aanvroeg, is hij vandaag op weg naar Putten: daar staat het eerste prototype van de nieuwe Stint. De Stint, die als het goed is, wél de weg op mag van de minister. Dat is nog niet helemaal zeker, want de Tweede Kamer moet nog instemmen met de nieuwe regels.
De nieuwe Stint ziet er niet wezenlijk anders uit. "De meeste wijzigingen zijn zogezegd onder de motorkap aangebracht", zegt woordvoerder Lucas Stassen op Radio M Utrecht. "We hebben bijvoorbeeld de remmen, de zitplaatsen en de windschermen aangepast. Aan de buitenkant zie je niet veel verschil, maar aan de binnenkant wel."

VRAGEN

Over de nieuwe regels wordt deze middag gesproken tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. De partijen zitten nog met een hoop vragen over de aanpassingen die de minister wil doorvoeren. Zo mochten er voorheen tien kinderen met de Stint worden vervoerd en nu wordt dat teruggebracht naar acht kinderen. De VVD vraagt zich af of dit veiliger is, aangezien kinderdagverblijven meer ritjes moeten maken, om alle kinderen te vervoeren.
De oorspronkelijke Stint bood plaats aan tien kinderen, de nieuwe aan acht.
De oorspronkelijke Stint bood plaats aan tien kinderen, de nieuwe aan acht. © RTV Utrecht / Bas Teunissen
Ook hebben de partijen vragen over de timing van de nieuwe regels. Het onderzoek naar wat er precies gebeurd is in Oss loopt nog. Moet de minister niet wachten op die uitkomsten voordat de Bilthovense fabrikant alle 3000 voertuigen uit elkaar haalt en herbouwt?

MANKEMENTEN

De regels komen niet helemaal uit de lucht vallen. Direct na het ongeluk heeft onderzoeksinstituut TNO geconcludeerd dat er veel mankeert aan de Stint. De remmen werken niet goed en kabels kunnen losraken waardoor het kan gebeuren dat de Stint op hol slaat of plotseling tot stilstand komt.
De minister kreeg kritiek, omdat deze tekortkomingen niet eerder waren ontdekt. De vraag wie het nieuwe voertuig had moeten controleren, is nog altijd onbeantwoord. Bij het Openbaar Ministerie loopt een onderzoek, naar die verantwoordelijkheid.

DUIZENDEN BAKFIETSEN

De tijd tikt verder. Kinderdagverblijven zitten met een groot vervoersprobleem en willen de Stint graag terug. Renzen heeft het streven om na de zomer, aan het begin van het nieuwe schooljaar, de Stint weer de weg op te krijgen. Dat is een enorme logistieke uitdaging. Zijn loods in Putten is te klein, waardoor er een verhuizing op de planning staat om de duizenden bakfietsen te herbouwen.
Opslag van de oude Stinttypes.
Opslag van de oude Stinttypes. © RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
Renzen heeft er vertrouwen in dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de nieuwe regels van de minister, en daarom voert hij de veranderingen al voorzichtig door. Het prototype is bijna klaar, maar nog niet definitief, zegt woordvoerder Stassen. "We wachten op het debat in de Kamer, want daar kunnen nog nieuwe zaken uit komen. We hopen dat we niet te veel meer hoeven aan te passen, maar we houden nog rekening met wat Kamerleden ervan vinden."
Woordvoerder fabrikant over de nieuwe Stint

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.