Doodzieke Jehovagetuige uit Nieuwegein krijgt celstraf voor misbruiken dochters

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
NIEUWEGEIN - De 52-jarige Nathan J. uit Nieuwegein is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden voor ontucht met zijn dochters tussen 2005 en 2009. Het misbruik vond thuis plaats in Nieuwegein. De dochters waren toen tussen de 10 en 14 jaar oud.
J. was actief bij de Jehova's getuigen. Inmiddels is hij uit de geloofsgemeenschap gezet. Volgens de rechtbank heeft hij ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van zijn kinderen en misbruik gemaakt van zijn positie als vader.

BEWIJS

Net als de officier van justitie vindt de rechtbank dat seksueel binnendringen bij het oudste slachtoffer niet wettig en overtuigend te bewijzen is. "Zedenzaken kenmerken zich vaak door het feit dat slechts twee personen aanwezig zijn. Alleen de verklaring van het slachtoffer is niet voldoende om tot een veroordeling te komen", aldus de rechter.
De rechtbank benadrukt dat dit niet mag worden verward met een oordeel over de geloofwaardigheid van een getuige. Het wordt niet uitgesloten dat het binnendringen wel heeft plaatsgevonden, maar er is dus onvoldoende wettig bewijs gevonden.

KANKER

De advocaat van J. pleitte voor een taakstraf. De rechtbank is echter van oordeel dat het misbruik niet onbestraft kan blijven en dat er een gevangenisstraf moet volgen. Dat de man lymfeklierkanker heeft gekregen is geen reden om hem geen gevangenisstraf op te leggen. Ook omdat een gevangenisstraf de behandeling niet doorkruist. J. heeft verklaard dat hij geen reguliere medische behandeling meer volgt, maar dat hij groentesappen drinkt als behandeling van zijn ziekte.
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. De rechtbank wijkt daarom af van de twee jaar gevangenisstraf die de officier van justitie begin deze maand eiste.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.