Gemeente Utrecht documenteert spullen herdenkingsplek tramaanslag

De spullen op de herdenkingsplek bij het 24 Oktoberplein.
De spullen op de herdenkingsplek bij het 24 Oktoberplein. © RTV Utrecht / Evie Westland
UTRECHT - De gemeente Utrecht documenteert alle spullen die na de tramaanslag op de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein zijn neergelegd. Het gaat onder meer om foto's, kaartjes en knuffels die zijn achtergelaten om de slachtoffers te herdenken en de nabestaanden een hart onder de riem te steken.
Medewerkers van de gemeente konden zich opgeven om te helpen bij het uitzoeken van de spullen. "Daar kregen we heel veel reacties op", vertelt coördinator Sophie Gunnink van de gemeente Utrecht. "Veel mensen vinden het fijn om iets te kunnen doen."
Utrecht documenteert spullen van herdenkingsplek tramaanslag: "Elke familie krijgt eigen fotoboek"

SORTEREN

De spullen liggen opgeslagen onder het stadskantoor. De medewerkers zoeken daar in stilte uit wat waar bij hoort: knuffels bij knuffels, briefjes bij briefjes. "We gaan hoe dan ook alle spullen fotograferen, ook de niet persoonlijke spullen. Alles wordt op beeld door ons vastgelegd en we zorgen ervoor dat elke familie een eigen fotoboek krijgt dat voor hen speciaal is gemaakt."
Rondom de boom op het 24 Oktoberplein stonden ook veel kaarsen. Het kaarsvet dat over is gebleven, wordt omgesmolten en gebruikt bij de productie van de bekende Utrechtse Domkaarsen. Wat er na het sorteren en documenteren met de spullen gebeurt, is nog onduidelijk. "Dat hangt af van wat de nabestaanden willen", aldus Gunnink.
Het is vandaag precies vier weken geleden dat de tramaanslag plaatsvond op het 24 Oktoberplein. De bloemenzee op de herdenkingsplek maakte vorige week al plaats voor rode en witte geraniums.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.