Utrechter opgepakt in groot onderzoek naar 'hawalabankieren'

© FIOD
UTRECHT - De FIOD heeft een 43-jarige man uit Utrecht aangehouden in een onderzoek naar zogenoemd hawalabankieren. Dit is een informeel banksysteem dat wordt gebruikt voor het verplaatsen van geld. Ook een 36-jarige man uit Eindhoven zit vast.
De mannen zouden voor derden duizenden euro's hebben overgemaakt, ook naar mensen in gebieden die onder controle stonden van terreurorganisaties IS en Jabhat al-Nusra.
Het duo kwam in beeld in een ander onderzoek naar hawalabankieren en financiering van terrorisme, waarvoor eerder twee mannen uit Deventer zijn opgepakt. Zij stuurden geld naar mensen in Syrië en Turkije, vermoedelijk voor gevluchte Syriërs.
Onderzoek moet uitwijzen of het geld terecht is gekomen bij strijders voor terroristische organisaties, of bijvoorbeeld is verstuurd als ondersteuning van achtergebleven Syrische families in strijdgebieden, meldt het OM.

AGENTEN

De Utrechter en Eindhoven zijn vermoedelijk agenten voor de Deventenaren. In die hoedanigheid zouden zij tienduizenden euro's bij Syriërs hebben opgehaald, om deze vervolgens zonder de vereiste vergunning naar Syrië en Turkije te laten sturen.
Ook ontvingen de agenten bedragen uit het Midden-Oosten die ze moesten uitbetalen aan mensen in Nederland, Groot-Brittannië of Duitsland.
Hawalabankieren is verboden omdat er betalingsdiensten worden aangeboden zonder vergunning. Het betalingsverkeer onttrekt zich dan namelijk aan het financiële toezicht, waardoor er kans is op witwassen en terrorismefinanciering.
De verdachten uit Utrecht en Eindhoven zijn 36 en 43 jaar oud.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.