Basisschool Huis ter Heide onderschrijft kritiek Onderwijsinspectie

© Google streetview
HUIS TER HEIDE - Christelijke basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide heeft fouten gemaakt in het schoolbeleid. Dat schrijft het schoolbestuur in een brief aan de ouders.
De school trekt de conclusie na een gesprek met de Inspectie van het Onderwijs. Die startte eerder dit jaar een onderzoek. Na de komst van een nieuwe directeur, begin dit schooljaar, sloeg de basisschool een andere weg in en die veranderingen bleven niet onopgemerkt.
Het gevolg zou zijn dat er een conflict ontstond tussen het schoolbestuur en de leerkrachten. Meerdere docenten zouden zijn vertrokken omdat ze het niet eens waren met het nieuwe beleid. Het gevolg daarvan zou zijn geweest dat een onderbouwklas een dag naar huis werd gestuurd, omdat er geen vervanger gevonden kon worden. Ook overwogen ouders om hun kinderen van de school te halen.

TEKORT GESCHOTEN

In de brief die de ouders hebben gekregen schrijft de voorzitter van het bestuur, Istrahel Schorea, dat de school weldegelijk tekort is geschoten. Het ontbrak het schoolbestuur aan specifieke kennis en kunde die nodig is om de school aan te sturen. "Hierdoor liep het schoolbestuur voortdurend achter de feiten aan", schrijft Schorea.
Ook schrijft de voorzitter dat de bevindingen die de inspectie heeft gedaan over het onderwijsklimaat en de veiligheid binnen de school kloppen. Wat die bevindingen precies zijn, is niet duidelijk. "Het belang van het kind staat hierin voor beide partijen centraal", aldus Schorea. "Momenteel is het bestuur met verschillende partijen in gesprek over een vervolgtraject ter verbetering."
Deze brief werd onlangs verstuurd naar de ouders van de kinderen van basisschool Oud Zandbergen
Deze brief werd onlangs verstuurd naar de ouders van de kinderen van basisschool Oud Zandbergen © RTV Utrecht
Naar aanleiding van de brief van het bestuur heeft de directie een mail verzonden naar de ouders van de leerlingen. Daarin is te lezen dat zowel de ouders als de school de ernst van de situatie inzien. Ook schrijft de directie dat het onduidelijk is wat de gevolgen voor de school zijn van het onderzoek van de Onderwijsinspectie. Dat moet later deze maand duidelijk worden.
Ook meldt de directie in de mail dat de ouderraad inmiddels gestopt is met hun taak. De reden is dat er anders gedacht wordt over verschillende activiteiten en dat het vertrouwen ontbreekt. Of dit ook te maken heeft met het onderzoek van de Onderwijsinspectie, is niet duidelijk.

BESTUURSVORM VERANDEREN

Door het gesprek dat de school heeft gevoerd met de Inspectie van het Onderwijs is het bestuur tot de conclusie gekomen dat er iets moet veranderen. Zo overweegt de school een andere bestuursvorm, waardoor het besturen verbeterd kan worden.
Op 23 april zullen ouders van de kinderen bijgepraat worden door het bestuur. Dan zullen de resultaten uit het inspectierapport gedeeld worden met de ouders. De informatieavond stond gepland voor 17 april, maar is verplaatst. Het bestuur geeft aan dat er meer tijd nodig is om de verbetertrajecten op te zetten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.