Twee boeken over Anne Faber: "Veel mensen hadden behoefte om te praten"

© Uitgeverij Lebowski / uitgeverij HarperCollins
UTRECHT/UTRECHT - De vermissing van Anne Faber hield Nederland twee weken in zijn greep. Een jonge vrouw die vertrekt voor een fietstocht, waarvan ze nooit is thuisgekomen. 13 dagen lang was Anne Faber spoorloos. Deze week verschijnen twee boeken over haar en haar lot.
De oom van Anne, Hans Faber, schreef een gedetailleerd verslag van de vermissing, de zoektocht en het afscheid van zijn nichtje: Anne, kroniek van een zoektocht. Ook verslaggever Yelle Tieleman schreef een boek over haar: Hoe kon dit gebeuren?
Tieleman zat vanavond bij UVandaag om te praten over zijn boek, dat morgen gepubliceerd wordt. Het boek van Faber kwam afgelopen vrijdag uit. Volgens Tieleman is het toeval dat de twee boeken rond dezelfde tijd zijn uitgekomen. "En dat is prima, volgens mij kunnen de twee boeken heel goed naast elkaar bestaan."

VERSCHILLEN

"Het boek van de familie Faber gaat heel erg over Anne en over hoe zij het allemaal beleefd hebben. Mijn boek heeft een wat breder perspectief: het gaat ook over Michael P. en de kliniek waar hij verbleef. Het is een veel breder thema."
Wat de familie van Anne van zijn boek vindt weet Tieleman nog niet. "Ik heb nog geen contact met ze gehad, maar we hebben ze wel op de hoogte gehouden tijdens het proces."

VEEL DETAILS

In het boek van Tieleman staan veel details, onder meer over de dag van de verdwijning van Anne, maar ook over de jeugd van haar moordenaar. "Ik heb natuurlijk met heel veel mensen gesproken", vertelde Tieleman. "Met jeugdvrienden van hem en ook met mensen die met hem in de klas hebben gezeten. Zij hebben verteld hoe zij het allemaal hebben beleefd."
Volgens Tieleman hadden veel mensen ook de behoefte om te praten: "Je komt via via steeds een stapje verder. En mensen kwamen ook naar mij, ze wilden hun ei echt even kwijt."

"RARE SNUITER"

Tijdens die gesprekken kon hij een aardig beeld vormen over P.: "Het is iemand die in zijn jongste jeugd al outcast was, niet echt geliefd, vroeger al een rare snuiter. Toen hij wat ouder werd, vond hij een beetje aansluiting en werd hij een beetje geaccepteerd. Pas op het moment dat hij op een school terecht kwam voor kinderen met een leerachterstand, vond hij aansluiting. Toen hij daarna ook nog aan de drugs ging, ging het pas echt fout."
De uitzending van UVandaag, waarin Yelle Tieleman vertelt over zijn boek

ANNE'S VADER

In het boek van Hans Faber komt de schuldvraag uitgebreid aan bod. Duidelijk is dat de familie van Anne vraagtekens zet bij het optreden van Justitie, nadat Michael P. een paar jaar eerder veroordeeld werd voor de verkrachting van twee meisjes. De man krijgt geen tbs opgelegd, onder meer omdat hij weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek.
In het boek beschrijft Hans Faber hoe Anne's vader Wim zich verdiepte in de achtergrond van Michael P. "We moesten praten over Wims onderzoek. Hij was er ruim twee maanden mee bezig geweest. In die twee maanden was hem duidelijk geworden wie er gefaald had bij de eerdere veroordeling van P.: het gerechtshof in Arnhem. Dat hof had zich onvoldoende ingespannen om een stoornis bij P. vast te stellen, terwijl er genoeg aanwijzingen waren om hem tbs met dwangverpleging op te leggen."
Ook wordt beschreven hoe het voor de familie was om te horen dat er een man was aangehouden in verband met de verdwijning van Anne, die een een achtergrond heeft op het gebied van zedenmisdrijven. Een passage uit het boek: 'Waarom zat hij in die kliniek?' vroeg Elze (de moeder van Anne, red). 'Hij heeft een achtergrond op het gebied van gewelds- en zedenmisdrijven.' Een zin als een mokerslag. 'Dan is Anne waarschijnlijk verkracht', zei Elze zacht.

GRUWELIJK

Vooral de vader van Anne wilde na het vinden van haar lichaam alles weten over haar laatste uren. Hij vroeg zich af wat voor vader hij zou zijn als hij zou wegkijken. "Hij hoefde zichzelf niet te sparen, vond hij", schrijft Hans. Hij wilde Anne ook zien nadat ze gevonden werd.
Samen met Anne's moeder ging hij kijken. "Elze had zich voorgenomen lieve woorden tegen Anne te zeggen, maar toen ze haar dochter zag kon ze niets meer uitbrengen. Anne was onherkenbaar."
De vader van Anne, Wim Faber, ging later nog een keer kijken. "Hij zag de contouren van verwondingen en bloeduitstortingen. Het waren er veel."

NAWOORD

Het nawoord van het boek is aan Wim Faber. Hij schrijft over het 'onbeschrijflijke leed' dat P. heeft toegebracht, maar ook over de straf die P. opgelegd kreeg voor de verkrachting en het doden van zijn dochter. De gedachte dat Michael P. wellicht ooit vrijkomt kan hij niet verdragen. "Ik gruwel bij die gedachte. Het zou voor mij onacceptabel zijn."
Daarom schrijft hij ook over de doodstraf: "Kan het misschien zelfs zo zijn dat P. het recht op leven heeft verspeeld? Een vergaande gedachte, ik besef het, maar voor mij de moeite van het onderzoeken waard."
Het boek van de familie van Anne Faber is intiem. Hans Faber vraagt zichzelf in het boek ook af of het wellicht niet te privé is. Hij schrijft inzicht te willen geven in de zoektocht die veel mensen met elkaar verbond. Hen wil hij door middel van het boek bedanken. Ook is het werk een eerbetoon aan Anne. "Verbinding, dat is waar Anne voor stond en nog steeds voor staat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.