Utrecht, De Bilt en Zeist koploper in Meldpunt Onveilig Verkeer

Het Smakkelaarsveld in Utrecht
Het Smakkelaarsveld in Utrecht © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - In Utrecht, De Bilt en Zeist worden de meeste gevaarlijke verkeerssituaties gemeld. Dat blijkt uit een tussenstand van het Meldpunt Onveilig Verkeer, dat RTV Utrecht vorige week heeft ingesteld. Stemmen en nieuwe plekken melden kan nog steeds, onderaan dit artikel.
Inwoners van de provincie Utrecht hebben in ruim een week tijd meer dan 1500 risicovolle wegen aangemerkt op de kaart die ook onderaan dit artikel staat. Die plaatsen leverden bovendien al bijna 10.000 bevestigingen op van mensen die ermee instemmen.

SMAKKELAARSVELD

In Utrecht maken deelnemers zich verreweg het meest zorgen. Bijna de helft van alle meldingen én ruim de helft van de stemmen wordt in de provinciehoofdstad verdeeld. De ingewikkelde kruising op de 't Goylaan blijkt zeer omstreden en fietsers hebben kennelijk grote moeite om bij het Smakkelaarsveld de Catharijnesingel over te steken.
De tekst gaat verder onder de foto.
De ingewikkelde kruising op de 't Goylaan in Utrecht blijkt zeer omstreden.
De ingewikkelde kruising op de 't Goylaan in Utrecht blijkt zeer omstreden. © RTV Utrecht
Ook voetgangers komen op de oversteek bij het station ogen te kort, meldt een deelnemer. "Je bent blij als je weer veilig over kunt steken. Nog eens extra lastig is het voor oudere mensen, mensen met handicap en kinderen, en dergelijke. Het zou fijn zijn als deze oversteekplaats herzien wordt."

SMALLE DIJK

Op ruime afstand achter Utrecht volgen de gemeenten De Bilt en Zeist met tientallen gevaarlijke plekken en vele honderden stemmen. In de huidige top-10 staat onder meer de Ruigenhoeksedijk in Groenekan, een smalle dijk waar auto's, fietsers en voetgangers samen gebruik van moeten maken.
Dijkbewoners wijzen op recente ongelukken en vrezen dat er binnenkort nog eens doden te betreuren zijn. "Er wonen tenminste 25 basisschoolkinderen op deze Dijk, die over deze smalle weg naar school fietsen en naar buurkinderen lopen", schrijft een van hen. "We willen dat er nu echt iets aan deze onveilige verkeerssituatie gedaan wordt, nadat er al jaren over deze situatie geklaagd wordt."

VERKEERSLICHTEN

In Zeist wordt onder meer de kruising van de Krommerijnlaan met de Kroostweg-Noord genoemd. Automobilisten schijnen zich daar weinig van verkeerslichten aan te trekken.
De tekst gaat verder onder de foto.
De kruising van de Krommerijnlaan met de Kroostweg-Noord in Zeist wordt vaak genoemd.
De kruising van de Krommerijnlaan met de Kroostweg-Noord in Zeist wordt vaak genoemd. © Ingezonden foto Meldpunt Onveilig Verkeer RTV Utrecht
"Automobilisten op de Kromme Rijnlaan rijden hier stelselmatig door rood waardoor alle verkeer komende vanaf de Kroostweg Noord - voetgangers, fietsers en auto's - regelmatig een noodstop moet maken om een aanrijding te voorkomen", schrijft een van de melders. "Auto's rijden hier binnen de bebouwde kom veelvuldig harder dan 100 kilometer per uur", beweert een ander.

KRUISPUNTEN

Deelnemers aan het meldpunt wordt ook gevraagd om de gemarkeerde plekken te beschrijven en aan te geven welke weggebruikers daar vooral een risico lopen. De meesten blijken bezorgd te zijn over gevaarlijke kruispunten en wegen waar auto's veel te hard rijden. Fietsers en voetgangers moeten het volgens de tipgevers het meest ontgelden, maar ook de automobilisten lopen volgens de meldingen vaak gevaar.
Klik in de grafiek om te zien hoeveel deelnemers antwoord hebben gegeven op de vraag voor wie de door hun gemelde plek het gevaarlijkst is. De tekst gaat eronder verder.
Het Meldpunt Onveilig Verkeer blijft nog tot en met maandag geopend. Welke verkeerssituatie vind jij gevaarlijk? Zet 'm op de kaart of stem!
Ook de andere regionale omroepen hebben een meldpunt voor de wegen in hun provincie ingesteld. Het project wordt ondersteund door de datajournalistieke nieuwsdienst LocalFocus.
Radio M Utrecht over het Meldpunt Onveilig Verkeer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.