Fout datalek Samen Veilig ook bij andere instellingen ontdekt

Minister De Jonge wil dat de hele jeugdzorg haar ICT beter laat beveiligen.
Minister De Jonge wil dat de hele jeugdzorg haar ICT beter laat beveiligen. © ANP
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De fout waardoor dossiers van Samen Veilig Midden-Nederland in verkeerde handen zijn gevallen is ook door andere zorginstellingen gemaakt. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Gegevens lijken er niet gelekt en de fout is inmiddels verholpen.
Vorige week kwam aan het licht dat het toenmalige Bureau Jeugdzorg Utrecht, tegenwoordig Samen Veilig Midden-Nederland, had geblunderd met een nieuwe domeinnaam voor zijn website en emailadressen. De oude naam werd niet verlengd en daardoor kon iedereen die overnemen en zo toegang krijgen tot dossiers van cliënten. Daarin stond uiterst gevoelige informatie over bijvoorbeeld psychische stoornissen, seksueel misbruik en zelfmoordpogingen.
Z-CERT, een stichting die is opgezet om de zorg te helpen de ICT beter te beveiligen, heeft na het Utrechtse lek vastgesteld dat er ook van andere zorginstellingen oude domeinnamen waren vrijgevallen. De Jonge heeft Z-CERT daarop gevraagd de domeinnamen zelf te registreren, om te voorkomen dat anderen ermee aan de haal zouden gaan. De minister vindt dat de hele jeugdzorg zich moet aansluiten bij Z-CERT. Hij onderzoekt nog of hij dat ook wil verplichten.
Samen Veilig Midden-Nederland ligt al twee jaar onder vuur. Honderden gezinnen hebben bij RTV Utrecht geklaagd over ernstige misstanden bij het bedrijf. Dat gaat vooral over een gebrek aan waarheidsvinding, een groot verloop bij de medewerkers en slechte rapportages.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.