Nieuwe brandmelder Domtoren moet "nachtmerrie" als Notre Dame voorkomen

© ANP / EPA
UTRECHT - De Domtoren in Utrecht heeft een nieuwe brandmeldinstallatie. Het hypermoderne alarm is gisteren opgeleverd, zei beheerder Jaap van Engelenburg vanmorgen op Radio M Utrecht. Hij reageerde daar op de verwoestende brand van de Notre Dame in Parijs. De Franse kathedraal staat net als de Domtoren in de steigers en mogelijk is de oorzaak van de brand terug te leiden op de restauratiewerkzaamheden.
"Het is een nachtmerrie-scenario waar je eigenlijk geen rekening mee wilt houden, maar het kan wel gebeuren", zei Van Engelenburg. "We doen alles wat in onze macht ligt om zoiets in Utrecht te voorkomen."
De beheerder van de Dom over brandpreventie

SPRINKLER

Voor de Domtoren, die eigendom van de gemeente is, is volgens Van Engelenburg een waslijst aan veiligheidsmaatregelen ingesteld. Zo loopt er een sprinklerinstallatie van de voet naar de spits van de toren. "Als er brand uitbreekt gaat de pomp beneden aan. Daarmee wordt alles natgehouden: de spits, de luidzolder, de klokken. Dan kan het bijna niet meer branden."
De brandweer van Utrecht oefende in november nog in en rond de Domtoren.
De brandweer van Utrecht oefende in november nog in en rond de Domtoren. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ook is de Domtoren op elke verdieping voorzien van brandblussers en hangen er diverse haspels met brandslangen. Ook zijn er regelmatig controles van bijvoorbeeld de bliksemafleiders langs de toren en de spanningsbeveiliging die de apparatuur moet beschermen. "De laatste inslag was in 2014", zegt Van Engelenburg. "Die heeft voor 50.000 euro schade aan de elektrische verlichting veroorzaakt, maar er kan door bliksem natuurlijk ook brand uitbreken."
Domtorenbeheerder Jaap van Engelenburg over de brand in de Notre Dame

ONGEKEND

De schade aan de middeleeuwse Notre Dame in Parijs is eigenlijk nauwelijks te benoemen, zegt Van Engelenburg. "Wij moeten weleens dingen monumentaal laten taxeren, maar wat is het waard? Het is allemaal uniek. Het is ongekend hoeveel dat kost, dat kun je bijna niet in geld omzetten."
Parijzenaars keken ontzet toe hoe het vuur om zich heen greep in het icoon van hun stad.
Parijzenaars keken ontzet toe hoe het vuur om zich heen greep in het icoon van hun stad. © Alexander Royall
De brand in de Notre Dame brak gisteravond rond 19.00 uur uit en heeft een groot deel van de kathedraal verwoest terwijl de inwoners van Parijs ontzet toekeken. Vooral het dak van het beroemde bouwwerk heeft schade opgelopen en de markante spits is ingestort. De twee torens zijn gered en ook de structuur van de kathedraal is overeind gebleven. President Macron heeft aangekondigd dat de Notre Dame herbouwd wordt. De volgende morgen was er al honderd miljoen euro gedoneerd voor de restauratie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.