Dassen vernielen voetbalveld De Bilt, club plaatst hek

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
DE BILT - Een das verstoort de voetbalwedstrijden bij FC De Bilt. Veld 3 is in zeer slechte staat doordat dit beschermde dier op het terrein kan komen. Samen met de gemeente heeft de voetbalvereniging nu een nieuw hek geplaatst. De Dassenwerkgroep Utrecht is niet blij met de maatregel.
Veld 3 ligt aan de rand van het terrein van FC De Bilt. Het nieuwe hek staat om een deel van het veld dat grenst aan het buitengebied. Het is een steviger hek en het staat tegen de oude afscheiding aan dat nog diep de grond in gaat. Hiermee hoopt de club dat de das er niet meer langs komt en het veld verder omploegt.
De das komt al een half jaar op bezoek bij FC De Bilt en het is een beschermd dier. Ton Meijer van de Dassenwerkgroep Utrecht twijfelt of dat hek zo wel mag: "Met een stevig, ingegraven hek kun je dassen buiten houden, maar tegelijkertijd betekent dat ook dat er een stuk leefgebied wordt afgesneden. Met een voetbalveld is dat toch al gauw meer dan een halve hectare".

HONGER

De das bij FC De Bilt is op zoek naar eten, vermoedt Meijer. "Waarschijnlijk zitten er larven onder het gras. Daar houdt de das van". Dat het dier hier 's nachts wroet, kan juist goed zijn, benadrukt de dassenkenner. "Larven vreten namelijk de wortels van het sportgras aan en dat zorgt voor schade aan het veld op de lange termijn. Een das is een natuurvriendelijke oplossing daarvoor."
Ron van Elk, die de terreinkeuringen doet bij de voetbalclub, noemt de reactie van de Dassenwerkgroep "opmerkelijk". "Het veld is onbespeelbaar door de grote gaten die de das maakt", zegt hij, "soms zijn ze wel tien centimeter diep. Daarop voetballen betekent enkels kneuzen of zelfs breken." De club is dus absoluut niet blij met het werk van de dassen. Van Elk nodigt de Dassenwerkgroep uit om de schade met eigen ogen te komen bekijken.
Schade aan veld 3 bij FC De Bilt
Schade aan veld 3 bij FC De Bilt © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
De nieuwe afrastering bij veld 3 is gisteren voltooid en moet nog gecontroleerd worden volgens de gemeente. De beheerder van FC De Bilt hoopt dat hiermee de das van het veld wegblijft. Vrijwilligers van de voetbalclub twijfelen of de nieuwe afrastering gaat werken. Ze zien ook bij andere velden sporen van de das. Het vermoeden bestaat dat het om een dassenfamilie gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.