Citotoets niet meer van deze tijd: "Duurt veel te lang"

WIJK BIJ DUURSTEDE - De belangrijkste toetsweek voor groep 8-leerlingen is aangebroken: de traditionele Citotoets staat weer op het programma. Hoewel, steeds meer scholen kiezen voor alternatieve examens. Want drie dagen lang zwoegen op een papieren toets, dat is niet meer van deze tijd.
Tenminste, dat vindt Jan Heijman. Hij is directeur van basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede. Daar is de Citotoets een aantal jaar geleden ingeruild voor de zogenoemde Route 8-toets. "Die duurt voor rekenen en taal globaal twee tot drie uur", zegt Heijman.

TE LANG GECONCENTREERD

En niet drie dagen zoals de Citotoets. "Dan moet een kind drie dagen geconcentreerd bezig zijn en dat vonden wij te lang." Bovendien is de Citotoets op papier en Route 8 digitaal. "Kinderen leven in deze tijd met schermen. Ze maken hun reken- en taalopgaven ook op een scherm."

GEEN STRESS

De Route 8-toets wordt op De Horn verdeeld over twee dagen. De computer past de moeilijkheidsgraad van de vragen aan op de kennis van de individuele leerling. Groep 8-scholieren Iris, Juni en Thijs zijn niet echt nerveus, vertellen ze aan de verslaggever van Radio M Utrecht. "Het valt wel mee", zegt Thijs. "Voor mij is de toets niet zo belangrijk, want ik kan niet meer omhoog komen."
Kinderen leven in deze tijd met schermen.
Meester Jan
Daarmee doelt hij op het feit dat De Horn de schooladviezen voor het middelbare onderwijs al heeft doorgegeven. De Route 8-toets kan dat advies nog 'omhoog' bijstellen, maar een havo-advies kan bij slechte resultaten niet veranderen in vmbo.

SCHOOLINSPECTIE

"Daarnaast is de toets enorm belangrijk voor de school zelf", zegt Heijman. "De schoolinspectie meet namelijk wat de opbrengsten na acht jaar zijn op reken- en taalgebied."
Leerlingen Thijs, Juni en Iris zijn niet zo zenuwachtig: "We hebben ons wel een beetje voorbereid."
In totaal maken zo'n 178.000 leerlingen deze week de eindtoets. Het marktaandeel van de Citotoets, tot 2015 het enige erkende examen, is inmiddels gedaald tot onder de 50 procent. Naast Route 8 zijn ook toetsen zoals IEP, de AMN Eindtoets en de Dia-eindtoets populair.
Maak je meer zorgen over een kind dat slim is en sociaal minder aangepast, dan een kind dat niet goed leert en sociaal heel sterk is.
Meester Jan

ANDERE COMPETENTIES

Op basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede probeert Jan Heijman ondertussen de spanning bij zijn pupillen wat weg te nemen. "Muziek, sociale vorming en tekenen worden niet getoetst. Dat is misschien nog wel belangrijker dan rekenen en taal", verzucht hij.
Tot slot heeft de basisschooldirecteur een wijze les. "Ik hoorde ooit iemand zeggen: Maak je meer zorgen over een kind dat slim is en sociaal minder aangepast, dan een kind dat niet goed leert en sociaal heel sterk is."
Schooldirecteur Jan Heijman: "Drie dagen geconcentreerd bezig zijn vinden wij te lang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.