Koningin Máxima in Doorn op bezoek bij Stichting MeeleefGezin

© ANP
DOORN - Koningin Máxima was vandaag in Doorn. Ze was op bezoek bij de Stichting MeeleefGezin. De stichting biedt ouders met psychische problemen steun door de zorg van hun kind deels uit handen te nemen.
De stichting biedt kinderen een veilig tweede thuis en zo kunnen de ouders van het kind ook even bijkomen. Meeleefouders nemen de zorg voor het kind voor een dag per week en een weekend in de maand over.

MEELEEFOUDER

Ellen Boerkamp is een Meeleefouder. Zij vangt een peuter op van een moeder met psyschische problemen. Ze heeft ervaring als pleegmoeder, maar het directe contact met de moeder van het kind vindt ze heel belangrijk. "Je gaat samen met de opvoeding aan de slag. Je moet ook afspraken maken over wat zij het belangrijkste vindt in de opvoeding. Dat neem ik in principe over. Maar het is heel gelijkwaardig. Als ik ideeën heb, kan ik het met haar bespreken. En zo doen we dat dus eigenlijk een beetje samen."
Doordat de jongen elke week een nachtje bij Ellen kan logeren, heeft hij minder last van de problemen van zijn moeder. "Op de dag dat hij bij mij is kan de moeder naar therapie. Dan krijg je `s nachts soms herbelevingen en dat hoeft hij nu niet mee te maken. Zo heeft het kind in ieder geval een rustige nacht."

NETWERKGEZIN

Ellen zorgt nu tweeënhalf jaar voor de peuter en dat doet ze met veel plezier. Ze hoopt dan ook dat ze voor altijd een belangrijke rol in zijn leven zal spelen. "Het is eigenlijk voor het hele leven. In principe tot zijn achttiende en misschien daarna. Maar je blijft onderdeel van het gezin, als iedereen dat fijn vindt. Je wordt een soort netwerkgezin."
Koningin Máxima kreeg vandaag in Doorn een boek met verhalen van meeleefgezinnen overhandigd. In Nederland zijn er inmiddels meer dan negentig meeleefgezinnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.