Vier verdachten opgepakt na vechtpartij Kanaalstraat

Een still uit filmpje dat een getuige instuurde.
Een still uit filmpje dat een getuige instuurde. © Ingezonden video
UTRECHT - De politie heeft vier verdachten aangehouden voor het mishandelen en hinderen van agenten, vanmiddag op de Kanaalstraat in Utrecht. De verdachte die aanvankelijk werd aangehouden, wist te ontkomen, maar meldde zich later op het bureau.
De politie kwam naar de Kanaalstraat na een melding over een vrouw die werd lastig gevallen door twee mannen. Toen de agenten ter plekke kwamen was het de vrouw inmiddels zelf gelukt de straat te verlaten. De agenten stelden een onderzoek in en troffen een man aan die volgens hen vermoedelijk bij het incident betrokken was geweest. Bij controle van zijn gegevens bleek dat hij gesignaleerd stond voor een nog uit te voeren taakstraf. Daarop werd besloten de man aan te houden.

VERZET

Tijdens de aanhouding ging de man in verzet. Tientallen omstanders bemoeiden zich ermee en over en weer werden fikse klappen uitgedeeld. Er werd gescholden, geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. De verdachte, waar het allemaal om te doen was, zag door de bemoeienis van de omstanders kans zich uit de voeten te maken.
De politie riep extra mankracht op en zo kon uiteindelijk de orde worden hersteld. Op beelden van omstanders is te zien dat de politie ook pepperspray gebruikte.
In de Kanaalstraat werden direct al drie personen aangehouden voor geweldplegingen. De man die oorspronkelijk aangehouden moest worden, kon alsnog worden ingerekend toen hij zich later op de middag meldde op het politiebureau. Meer aanhoudingen worden door de politie niet uitgesloten.

ONDERZOEK

De politie stelt een onderzoek in naar het hinderen en mishandelen van de agenten. Zo is de politie nog op zoek naar twee vrouwen die zich met de aanhouding bemoeiden. Getuigen worden gevraagd zich te melden, net als mensen die meer beelden hebben van het incident.

GEWELD

Op sociale media, waar inmiddels meer filmpjes van het incident zijn verschenen, wordt gesproken van excessief geweld. Ook schrijft iemand opheldering te willen van de politie over de hoeveelheid geweld.
"Het was een hele dreigende situatie", reageert een woordvoerder van de politie. "Er werd aan de agenten getrokken, er werd geschopt." De wapenstok was volgens hem nodig om ervoor te zorgen dat de agenten veilig hun werk konden doen.
Of agenten hun boekje te buiten zijn gegaan, kan de woordvoerder niet zeggen. Dat zal onderzocht worden, een standaardprocedure als er geweld is gebruikt. Betrokkenen kunnen daarnaast een klacht indienen. "Als mensen vinden dat ze niet goed behandeld zijn, roepen we ze op zich te melden, of een klacht in te dienen. Laat ze zich vooral melden."
Agenten liepen geen zware verwondingen op, maar wel blauwe plekken en schrammen. Onderstaande beelden werden door getuigen gemaakt. Let op: de video kan als schokkend worden ervaren.
Omstanders filmden heftige beelden van de vechtpartij.