Nieuwe kerk in Leerdam niet voor 'Halleluja en feest'

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
LEERDAM - Een nieuw kerkgebouw met zevenhonderdvijftig zitplaatsen en een aantal leszalen moet eind dit jaar in Leerdam opengaan. De kerk is van de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Waar elders in Nederland de kerken juist gesloten worden, is in Leerdam de oude kerk juist te klein geworden.
Het gebouw wordt los van subsidies neergezet vertelt Johan Benschop, voorzitter van de bouwcommissie. De kerkleden zorgen zelf voor het enorme bedrag dat met de bouw gemoeid is. "Dat betekent dat leden ouderwets storten, giften geven en we doen allerlei acties. We vragen ontzettend veel van alle gemeenteleden, we kunnen gelukkig constateren dat het op deze manier breed gedragen wordt en mensen zich inzetten."
De huidige kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland zit in het centrum van Leerdam. Maar die is met 600 zitplaatsen en een tekort aan parkeerplek te klein.
De nieuwe kerk is in aanbouw aan de Molenlaan. In 2013 is de grond al aangekocht met een oude huishoudschool op het perceel. Die staat er inmiddels niet meer. Voor omwonenden komt de bouw van de kerk wel goed uit "omdat met het verpauperde schoolgebouw niets gebeurde" vertelt een buurtbewoonster. Toch moest het kerkbestuur nog wel met de buurt in overleg. Want bewoners zaten niet te wachten op geluid van kerkklokken. "Ik vind het fijn dat er geen kerkklokken komen, dat moet ik eerlijk zeggen. Want de afstand tot de woningen is erg kort. Het is zo'n intens geluid zo dichtbij", zegt Antoinette van Garderen.
Eind dit jaar is de kerk naar verwachting klaar en kunnen de kerkgangers uit Leerdam en omgeving hier naartoe voor vieringen en lessen. De gemeenschap die hier komt staat bekend als een zware gemeente. Johan Benschop: "Wij hebben geen halleluja en feest hier in de kerk." En hoewel de helft van alle Nederlanders niet religieus is (CBS 2018) is de groep gereformeerden juist trouw aan de kerkbanken. "Wij als christenen hebben een hoop die na dit leven is. Het leven is geen feest, het leven is ernstig en dat moeten we ons goed realiseren. En dat is wat ons hier doet samenkomen."
Nieuwe kerk in Leerdam niet voor 'Halleluja en feest'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.