RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Droom komt uit voor Lieveke (9): ze mag dansen voor de koning

1/2
AMERSFOORT - Over anderhalve week is het Koningsdag en voor Lieveke Kleinhans wordt het een onvergetelijke dag. Het 9-jarige meisje mag namelijk dansen voor de koninklijke familie, die langskomt in Amersfoort. "Als de muziek aan gaat, gaat ze los", belooft moeder Wieteke. "Dat weet ik zeker."

Lieveke is verstandelijk en lichamelijk gehandicapt. Ze functioneert op het niveau van een 4-jarige. Praten, lezen en schrijven is niet mogelijk. Maar: "Ze is heel gek op dansen en zingen. Het is ook een manier voor haar om te praten", zegt haar moeder.

SPECIAL KIDS
Het meisje is aangesloten bij Special Kids, een dansgroep in Vathorst waar kinderen op zitten die een beperking hebben. Die club is opgezet door Pauline de Jager. "Muziek is emotioneel, dat kan kinderen enorm aangrijpen. Special kids zeker. Misschien beginnen ze te huilen of worden ze nukkig. Omdat wij ze goed kennen kunnen we daar goed op inspelen." Op de club dansen kinderen als Lieveke ook met niet-gehandicapte leeftijdsgenoten.

BRIEF NAAR GEMEENTE
Toen moeder Wieteke hoorde dat Willem-Alexander, Máxima en de rest van de familie langskomt in Amersfoort, stuurde ze een brief naar de gemeente. "Hoe mooi zou het zijn als deze speciale groep een optreden zou mogen verzorgen", schreef ze. Prompt werd Wieteke gebombardeerd tot 'verhalenverteller'. De gemeente geeft die titel aan inwoners die een boodschap mogen overbrengen aan de royals.

Ze voelt heel goed dat er iets moois gaat gebeuren."
Moeder Wieteke

VERHAAL VOOR KONINGSPAAR
Wieteke wil op Koningsdag aan de koninklijke familie vertellen hoe het is om ouder te zijn van een kind met een handicap. "Je moet durven dromen bij te stellen. Ook moet je ontzettend veel vechten, knokken en aanvragen. Je komt ontzettend veel beperkingen tegen."

Het optreden van Lieveke en de andere kinderen van de dansschool is op het Stadhuisplein. "Ze voelt heel goed dat er iets moois gaat gebeuren", zegt haar moeder. "Alleen ze kan het niet goed onder woorden brengen. Maar door de muziek en het dansen kan ze zich wel heel goed uiten. Dus op Koningsdag, als de muziek aan gaat, gaat ze los. Dat weet ik zeker. Het wordt één groot feest."

Koningsdag is op zaterdag 27 april. Het optreden van Special Kids staat rond 12.00 uur gepland.

 De dansers van Special Kids. De dansers van Special Kids. | Foto: Wieteke Kleinhans


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -