Van Rossem vertelt: Landgoed Maarsbergen, leven op stand

Van Rossem in gesprek met Willem van der Goes
Van Rossem in gesprek met Willem van der Goes © RTV Utrecht
MAARSBERGEN - Landgoed Maarsbergen ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Zowel de monumentale gebouwen, de historische parkaanleg en de eeuwenoude bomen zijn beschermd Rijksmonument. Sinds 2017 is het de opnamelocatie van het populaire televisieprogramma 'Heel Holland bakt'.

DE RACENDE JONKHEER

Eind 19de eeuw is dit landgoed gekocht door Karel Antonie Godin de Beaufort. Zijn nazaten wonen en beheren dit landgoed tot op de dag van vandaag. Maarten krijgt een rondleiding door de één na jongste telg van de Godin de Beauforts; de achttienjarige Willem van der Goes. Hij wil Maarten graag het Koetshuis laten zien. Willem is er trots op want het is het enige complete koetshuis van Nederland. Alles is bewaard gebleven van de koetsen tot aan de livreien.
In de jaren vijftig moesten de koetsen plaatsmaken voor de racewagens van Willem zijn oudoom Carel Godin de Beaufort, de racende jonkheer. Hij was één van de eerste Nederlandse coureurs en reed in een Porsche. Zijn oude Porsche 718 is te zien in het Louwman Museum in Den Haag. Maartens hart maakt een sprongetje als hij hoort dat Carel ook een Porsche Spyder 550 in bezit had. Volgens Maarten de mooiste auto ooit gebouwd.
We staan nu bij wat jullie het huis noemen, wij eenvoudige burgers noemen het een kasteel.
Maarten van Rossem
Het landgoed heeft verschillende bewoners gekend. De vorige eigenaar Jan Andries Dubois heeft veel betekend voor Maarsbergen. Dankzij hem zijn er een kerk en een station gebouwd en ook het wapen van Maarsbergen is door hem ontwikkeld. Het wapen symboliseert de verschillende bewoners van het landgoed. Maarten vraagt zich af hoe het is om in zo'n kasteel te wonen. "Rennen jullie bijvoorbeeld rennend door de gangen?" Willem moet er om lachen en haalt Maarten uit zijn droom. "Zo'n huis is slecht geïsoleerd, het is er of te koud of te warm. Veel kamers worden niet gebruikt."
Van Rossem vertelt: Landgoed Maarsbergen, leven op stand
Landgoed Maarsbergen.
Landgoed Maarsbergen. © RTV Utrecht
Van Rossem en Willem in het Koetshuis.
Van Rossem en Willem in het Koetshuis. © RTV Utrecht
Carel Godin de Beaufort
Carel Godin de Beaufort © Porsche museum Stuttgard
Het wapen van Maarsbergen
Het wapen van Maarsbergen © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.