RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Raad van State vernietigt bouwplannen Oude Tempel in Soesterberg

SOESTERBERG - De gemeente Soest kan voorlopig niet bouwen op landgoed Oude Tempel in Soesterberg. De gemeenteraad besloot in 2017 dat er 300 woningen moeten komen op deze plek, maar de Raad van State heeft het bestemmingsplan vernietigd. In het plan is onvoldoende rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde van het landgoed en met de gevolgen voor omwonenden.

De Raad van State geeft aan dat de gemeenteraad onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van woningbouw op deze plek, zoals een verkeersonderzoek. Ook heeft de gemeente de taak om de cultuurhistorische waarde van het landgoed te waarborgen maar is daarover te weinig uitleg gegeven in het bestemmingsplan.

HUISWERK
De gemeente Soest blijft van mening dat er behoefte is aan woningbouw op de locatie Oude Tempel. Wethouder Nermina Kundic vindt het jammer dat de bouw van woningen verder vertraagt door de uitspraak van de Raad van State en dat de gemeente pas op de plaats moet maken met het bestemmingsplan. "Hoewel de Raad van State op de meeste punten de vaststelling van het plan door de gemeenteraad kan volgen, hebben we wel huiswerk te doen."

REACTIE OMWONENDEN
De Partij Ons Soesterberg noemt de uitspraak van de Raad van State een 'mooie overwinning'. Wat hen betreft heeft de gemeente slecht geluisterd. "Je moet luisteren naar bezwaren van omwonenden," zegt raadslid Gerben Stormbroek. "Je kan niet zomaar alles van tafel vegen wat inwoners willen met hun dorp. Dit is een waardevol gebied, hou het zoals het is. Nu moeten we maar eens kijken of we het plan definitief de nek om kunnen draaien."

De gemeente wilde niet luisteren, de Raad van State gelukkig wel"
Partij Ons Soesterberg

Wethouder Kundic zegt om tafel te willen met omwonenden van het landgoed. "Eerst gaan we de uitspraak zorgvuldig doornemen en kijken welke aanpassingen precies nodig zijn."

PROTEST
De bouwplannen voor Landgoed Oude Tempel in Soesterberg leiden al lange tijd tot protest. Vorige maand liepen inwoners van het dorp nog een mars om het landgoed te redden. Een petitie met hetzelfde doel is inmiddels bijna 1400 keer getekend. Veel omwonenden zien het landgoed als de laatste 'groene long' van het dorp. Ze zien met lede ogen aan hoe de gemeente steeds meer woningbouw realiseert in en rondom Soesterberg. De buurt vreest veel overlast door toename van het verkeer.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -