Kamerdebat over datalek Samen Veilig: "Een nachtmerrie om te weten dat je verhaal niet veilig is"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In de Tweede Kamer staat vanavond een debat op de agenda over het datalek bij Samen Veilig Midden-Nederland. Vorige week werd bekend dat bij het toenmalige Bureau Jeugdzorg fouten zijn gemaakt waardoor duizenden vertrouwelijke dossiers op straat kwamen te liggen.
Meerdere politieke partijen willen van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten wat hij gaat doen om het vertrouwen van betrokkenen te herstellen. VVD-Kamerlid Judith Tielen: "Dit is voor betrokken jongeren en hun ouders verschrikkelijk. Een nachtmerrie om te weten dat je verhaal niet veilig en vertrouwd is in handen van professionals."

SAMEN VEILIG

Samen Veilig Midden-Nederland blunderde met een domeinnaam van de oude website. De oude naam werd niet verlengd en daardoor kon iedereen die overnemen en toegang krijgen tot vertrouwelijke dossiers. Ook werden dossiers met daarin vertrouwelijke informatie over de achtergronden van jonge cliënten gemaild. Daarin stond bijvoorbeeld informatie over psychische stoornissen of seksueel misbruik. "Het is enorm belangrijk dat jongeren en hun ouders vertrouwen hebben dat alles wat zij vertellen aan hulpverleners veilig is."
Ik wil van de minister horen dat persoonlijke verhalen veilig zijn
Judith Tielen
Eerder deze week schreef minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer dat de fout waardoor dossiers van Samen Veilig in verkeerde handen zijn gevallen, ook door andere zorginstellingen gemaakt is. Er zijn geen gegevens gelekt en de fout is inmiddels verholpen.
Volgens Judith Tielen is er veel wet- en regelgeving over de jeugdzorg. Ze wil vanavond van de minister horen hoe deze 'papieren werkelijkheid' door betrokken hulpverleners goed kan worden uitgevoerd op een veilige en vertrouwde manier. "Ik denk dat er nu in Nederland veel jongeren zijn die onzeker zijn over de manier waarop er met hun verhalen wordt omgegaan. Ik wil stevige toezeggingen van de minister."
Het debat over het datalek in de jeugdzorg begint om 19.45 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.