RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Waar zijn de Nederlanders bij de taalles: 15% is laaggeletterd

1/3
RHENEN - Nieuwe Nederlanders zien ze genoeg bij het Taalhuis. Maar de laaggeletterde Nederlanders komen niet op het cursusaanbod af. Dat wil het Taalhuis in Rhenen en op de Heuvelrug veranderen. Want maar liefst 15% is laaggeletterd. In Rhenen zijn dat 1400 mensen.

Al tien jaar komen vrouwen uit Irak, SyriŽ, Sri Lanka en nog vele andere landen samen in Rhenen. Op woensdagmorgen komen de garen, breinaalden en het haakgerei tevoorschijn. Vervolgens wordt er een paar uur lang geknutseld en vooral gepraat. Vrijwilligers vertellen over hun vakanties en de cursisten over waar zij tegenaan lopen. "Oooh, heb je je rijbewijs niet gehaald? Wat jammer!", klinkt het luid over tafel.

"De Nederlanders die laaggeletterd zijn kunnen zich makkelijk verstoppen. Ze kunnen makkelijk zeggen: ik ben m'n bril vergeten, kan jij dit even voor me opschrijven", vertelt Lea Kessels. Volgens Reijnen is het een probleem dat al lang teruggaat: "Het was ook zo in de jaren '80. Maar door de digitalisering vallen nu opnieuw veel mensen tussen wal en schip. De schaamte is groot".

DREMPEL
Door de lessen dichtbij in de dorpen te geven, hoopt het Taalhuis de drempel flink te verlagen. Dat gebeurde eerder niet in Rhenen. En voor de nieuwe Nederlanders werken de lessen al lang heel goed. Mays Alhalabi kwam vier jaar geleden uit SyriŽ en is al jaren bij de taalles in Rhenen te vinden. "Ik spreek Engels, dus dat maakt het een beetje makkelijker. Maar Nederlands is heel moeilijk", lacht ze. "Ik probeer te zoeken naar plekken waar ik met mensen kan praten. Het is beter als je de taal hebt om je uit te drukken".

Elke dag is er wel een les op de Heuvelrug of in Rhenen waar je aan kunt sluiten. En de les waarin de vrouwen breien en haken zal voorlopig niet verdwijnen: "Wij gaan nog niet met pensioen", zegt Lea Kessels lachend richting alle vrijwilligers die helpen. En daar is Mays blij mee: "Elke woensdag leer ik iets nieuws", zegt ze met een 'big smile'; een grote lach.

Elke woensdagmorgen verzamelen cursisten voor de taallessen in Rhenen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -