Onverklaarbare stijging bofbesmettingen, huisartsen alert

UTRECHT - Het aantal besmettingen met het bofvirus stijgt. Na jaren van daling zijn er dit jaar al dertig meldingen geweest. Dat is meer dan in dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
Tussen 2010 en 2013 waren er jaarlijks gemiddeld nog 450 meldingen. In de afgelopen vijf jaar daalde dat zeer fors, naar ruim zestig per jaar. Dit jaar zit het aantal meldingen dus weer in de lift. Een verklaring voor schommelingen heeft het ministerie niet.
Vorige week werd bekend dat in drie Utrechtse studentenhuizen de bof is geconstateerd. Bij vijf studenten staat vast dat ze besmet zijn geraakt, bij drie andere studenten is het waarschijnlijk dat ze het bofvirus hebben opgelopen.
De GGD riep studenten vorige week op om zich te laten vaccineren, als ze dat niet al zijn. Verder is huisartsen gevraagd extra alert op nieuwe besmettingen.
Bof is zeer besmettelijk. Het virus verspreidt zich makkelijk door hoesten. De ziekte begint vaak met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Na een paar dagen volgt een ontsteking van de speekselklieren, die een kenmerkende zwelling van de wang of hals kan geven. De meeste ziektegevallen zijn na een week weer volledig hersteld. In enkele gevallen kunnen complicaties optreden als gehoorschade of een teelbalontsteking.
De uitbraak onder studenten is niet uitzonderlijk. Het is een leeftijdsgroep die dicht op elkaar leeft en veel met elkaar te maken heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.