RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Campagne tegen waterverspilling: "Een minuutje minder douchen maakt al verschil"


PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders moeten bewuster worden van hun waterverbruik. De gemiddelde Utrechter spoelt zo'n 120 liter per dag door het toilet, doucheputje en de gootsteen. Waterbedrijf Vitens is daarom vandaag een bewustwordingscampagne gestart.

Want het kan veel minder. Gemiddeld douchen we acht minuten en dat kost zeventig liter water. "Een minuutje douchen maakt dus al een groot verschil", zegt Oeds-Willem Miedema van Vitens tegen Radio M Utrecht.

Bovendien gaat ons waterverbruik de komende jaren alleen maar stijgen, zo zijn de prognoses. Dat komt door de groeiende economie en het groeiend aantal inwoners.

Is het erg dat we veel water verbruiken? "Het is gewoon niet oneindig beschikbaar", zegt Miedema. "We gebruiken nu neerslagoverschot om drinkwater van te maken." Vorig jaar waren enorme problemen vanwege de droogte en ook dit jaar regent het relatief weinig. "Het laat zien dat de klimaatverandering werkelijkheid is."

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij 'overvalt' Oeds-Willem Miedema van Vitens, die staat te douchen.


PROBLEEM ERGENS ANDERS

Critici zeggen dat het probleem van waterverbruik door huishoudens niet zo groot is. De landbouwsector en andere industrieŽn zouden relatief veel meer water verbruiken. Voor de productie van eten, vooral vlees, is enorm veel water nodig. Dus zouden mensen er vooral goed aan doen minder vlees te eten.

Vitens is er niet op uit om paniek te zaaien bij burgers. "Wij zorgen er altijd voor dat water uit de kraan komt, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken", zegt Miedema. "Maar we doen een oproep er zuinig mee om te gaan."

"Ik geniet van het lekkere weer, maar aan de andere kant is het wel ťrg droog."


WATER DUURDER MAKEN

Het is geen optie om water uit de kraan duurder te maken. "De basis van het drinkwater is de volksgezondheid, dus het moet betaalbaar zijn. Bovendien zijn we een overheids-NV dus we zijn gemaximaliseerd in de winst die we als bedrijf mogen maken."

Veel Utrechters zijn verbaasd: "Verbruiken we 120 van dit soort flessen?"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht