Minister laat hacktest uitvoeren na datalek Samen Veilig

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Hackers gaan in opdracht van het kabinet testen of jeugdzorginstellingen hun ICT wel goed hebben beveiligd. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hoopt dat zulke tests de jeugdzorg alerter maken en datalekken als die bij Samen Veilig Midden-Nederland in Utrecht voorkomen.
De Tweede Kamer hamert erop dat gaten in de beveiliging moeten worden opgespoord voor kwaadwillenden daar lucht van krijgen en hun slag slaan. Nu wordt de put steeds gedempt als het kalf al is verdronken, stellen veel partijen. De Jonge neemt daarom het plan van D66 en SP over om zogeheten ethische hackers op de ICT in de jeugdzorg los te laten.
Hij laat de twee verantwoordelijke toezichthouders, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Autoriteit Persoonsgegevens, een onderzoek instellen naar de cyberveiligheid. Daarbij zullen ze ook hacktests inzetten.
SP'er Maarten Hijink ziet liever nog dat de inspectie ook daarna steekproefgewijs ethische hackers blijft inzetten. Dat wil de minister niet beloven, omdat hij nog niet kan overzien wat dat vergt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.