Dit is er op Koningsdag bij jou in de buurt te doen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De koning komt naar Amersfoort, maar ook in de rest van de provincie is vandaag op Koningsdag weer van alles te doen. Een overzicht van de activiteiten van gemeente tot gemeente. Eerst Amersfoort en Utrecht en dan de andere 24 gemeenten in alfabetische volgorde.
Torenklimmen, fietstochten door denatuur, een cross met zelfgemaakte auto's, een watershow: dit is er allemaal tedoen in de provincie op, en in de aanloop naar Koningsdag.

AMERSFOORT

De Keistad is dit jaar dé Koningsdaggemeente. Niet alleen van de regio, maar van heel Nederland, want koning Willem-Alexander heeft Amersfoort uitgekozen omer zijn verjaardag door te brengen.
Tussen 11.00 en 13.00 uur wandelt de koninklijke familie een route van ruim een kilometer van de Kleine Haag, via de Mariënhof naar het Eemplein. Op de route zijn allerlei evenementen, presentaties en activiteiten, waarbij ook de regiogemeenten betrokken zijn.
Mondriaan, de Holland Opera en Dierenpark Amersfoort zijn slechts enkele van de vele regiothema's die belicht worden. Er rijden extra treinen en streekbussen naar Amersfoort om de verwachte toestroom aan bezoekers te verwerken.
Behalve het bezoek van de Oranjes is er nog van alles te doen. Op Koningsnacht is er feest op het Eemplein, er is een 'foute party' op de Hof, en als de koning en zijn gevolg zijn vertrokken gaat het feest gewoon door.
In Hoogland wordt vanaf vrijdagavond ook een groot oranjefeest gevierd, met onder meer DJ-workshops, een vuurwerkshow, drieduizend vierkante meter kleedjesmarkt en livemuziek. Zaterdagmorgen om 10.35 uur hijst een kraan van 100 meter hoog onder de klanken van het Wilhelmus de grootste vlag van Nederland.

UTRECHT

In de Domstad is het sinds jaar en dag traditie: de Vrijmarkt. Van gisteravond 18.00 uur tot vanavond 18.00 uur mag iedereen die dat wil zijn kleedje neerleggen in het daarvoor aangewezen gebied in de binnenstad.
Er is gezorgd voor extra (invaliden)toiletten, EHBO-posten, politieposten en fietsenstallingen. De gemeente benadrukt dat het echt een rommelmarkt is. Commerciële verkopers zijn niet welkom en ook eten en drinken mag zonder vergunning niet worden verkocht.
Overigens gaat de gebruikelijke weekmarkt op het Vredenburg ook gewoon door, zij het hier en daar met aanpassingen. De pleinfeesten met muziekpodia zijn dit jaar minder prominent aanwezig door een conflict tussen horecaondernemers en de gemeente.
Op de Mariaplaats staat het BingoFM-podium. Op Koningsdag zijn er vanaf 12 uur optredens van onder meer Danny Temming, Hans Kaay, en Henk Westbroek. Bingo FM107.7 en UStad zenden het podiumprogramma live uit.
Ook op de Janskerkhof is het feest: daar wordt vanmiddag het Maximalia Festival georganiseerd. Iedereen boven de 20 jaar is welkom en er zijn dj's en foodtrucks. In café Hofman draaien dj's Fuser en Mike Rock van 18.00 tot 4.30 uur.

BAARN

De gemeente Baarn viert Koningsdag mee met de koninklijke familie in Amersfoort. Inwoners van Baarn doen daar mee aan de Regioquiz. Vanaf 09.00 uur wordt de Baarnse delegatie vanaf Paleis Soestdijk uitgezwaaid. Burgemeester Mark Röell geeft het startschot, maar niet nadat het Wilhelmus is gezongen.
In Baarn zelf zorgen de lokale ondernemers met speciale versnaperingen voor een oranje sfeer. Voor mensen die toch niets willen missen van de festiviteiten in Amersfoort, is de nationale viering live te volgen via grote schermen op de Brink en bij het dorpshuis in Lage Vuursche.

BUNNIK

Op Koningsdag zijn er veel muzikale optredens. Frans Duijts, Danny Temming en de Parels van de Krommerijn zijn enkele van de acts vandaag.

BUNSCHOTEN

In Bunschoten vertrekken drie muziekkorpsen vanaf verschillende plekken naar de aubade op het Kolkplein. Het gaat om de Leimijden, Tamboer Lyrakorps Jonathan en Excelsior. De aubade begint om 10.00 uur en is een halfuurtje later afgelopen.
Vanmiddag is er de traditionele rommelmarkt en kunnen kinderen zich uitleven op het speelplein Oranje, op het Spuiplein, de Sluisweg en De Ziel. Bij voldoende belangstelling wordt ook een fietstocht georganiseerd. De dag wordt afgesloten met de traditionele lampionnenoptocht, waarna rond 22.30 uur het vuurwerk losbarst.

DE BILT

Koningsdag is gereserveerd voor de traditionele kindervrijmarkt op de Hessenweg, van 7.00 tot 12.00 uur. Jagtlust is de locatie voor de overige activiteiten, met een Oranjeconcours, een spellenfestival en een afterparty die tot 21.00 uur doorgaat.

DE RONDE VENEN

In een uitgestrekte gemeente als De Ronde Venen heeft het feest vele gezichten. Op zaterdag is er in Mijdrecht een rommelmarkt, een oranjeparade en feest op verschillende locaties, onder meer het Raadhuisplein.
In Vinkeveen loopt het programma van 7.00 tot 20.00 uur, met een vrijmarkt op de Kerklaan en optredens van DJ Nick Partytime en Dansstudio Sietske op het Boeiplein. In de Boei gaat het wat rustiger aan, met een koffiebijeenkomst voor 65-plussers en optredens van Concordia, het Shantykoor en ook hier Dansstudio Sietske.
Wilnis organiseert ook een penaltybokaal bij de plaatselijke voetbalclub CSW. In alle vroegte is er een muzikale rondgang en een optocht met versierde fietsen, waarna nog diverse activiteiten volgen voor jong en oud.

EEMNES

Het feestcomité heeft een overvol programma samengesteld. Vanaf 9.00 uur begint het allemaal met klokgelui vanuit de Pieterskerk en de Grote Kerk, een aubade en daarna de jeugdmarkt met ruilbeurs. Schakers kunnen het tegen elkaar opnemen tijdens een simultaanschaakwedstrijd en op de Kerkstraat wordt een straatfestival en Kinderspelen gehouden.
Een sensationeel onderdeel van de festiviteiten vormen de torenbeklimming en het abseilen op de Grote Kerk. Ook de solexrace, het kratten stapelen en het panna-voetbal beloven spektakel en anders geldt dat wel voor de wedstrijd Sterkste Man van Eemnes op de Braadkamp.

HOUTEN

Op drie verschillende locaties wordt een Vrijmarkt gehouden, vanaf 7.00 uur op het Manifestatieterrein op de Imkersplas en een halfuurtje later in het Oude Dorp en in Castellum. Het Oude Dorp viert tussen 14.00 en 19.00 uur Feest op het Plein en ook op het Manifestatieterrein is er een muzikale omlijsting voor de koopjesjagers. De jeugd kan de hele middag terecht in Sociaal Cultureel Centrum De Grund voor OkéPop.

IJSSELSTEIN

Als de vlaggen om 8.00 uur zijn uit gehangen, de klokken om 9.15 uur zijn geluid en de bellenblaas is uitgedeeld aan de kinderen bij het Oude Stadhuis op de Plaats, kan om 10.00 uur het officiële programma beginnen. IJsselstein pakt daarbij uit met een aubade en het Wilhelmus op de Plaats en een kinderbraderie in de binnenstad.
Vanmiddag draaien dj's op de Plaatsen op het Vingerhoekhof en het Kloosterplantsoen is het toneel voor allerlei dansoptredens. Ook is een kinderprogramma op het plein naast de Basiliek. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen op het Kronenburgplantsoen met een 'adventure megabaan', een klimwand, een rodeostier, de Razende Roeland en activiteiten van kanovereniging de IJsselstreek. Het programma duurt tot 19.00 uur.

LEUSDEN

De Til is het hart van de festiviteiten in Leusden. Er wordt een reveille en een aubade aan de koning gebracht, er is een kleedjesmarkt en een braderie. Op een groot scherm kan het bezoek van de koninklijke familie aan de buurgemeente Amersfoort worden gevolgd.
Café De Dikke, Café De Swartesteegh en restaurant Hello Again verzorgen het muzikale programma op De Biezenkamp aan de Zwarteweg. Het feest is met onder anderen Nina ten Kate, een Apeldoornse zangeres die het vorig jaar bij The Voice of Holland tot aan de Battles schopte.

LOPIK

De dag begint om 9.00 uur met een aubade op, hoe toepasselijk, het Koning Willem-Alexanderplein. Rond diezelfde tijd begint de kindervrijmarkt op het plein en de rest van de dag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud, zoals de rodeostier, auto schilderen, schminken, een springkussen en voor bezoekers met een goede traptechniek: Kratje van het Latje.
Er komen diverse zangers en een dj-optreden in Café Bonje en vanaf 19.30 uur wordt de dag afgesloten met een bingo in De Schouw. De hoofdprijs is één minuut gratis winkelen in een lokale supermarkt.

MONTFOORT

Montfoort pakt flink uit met Koningsdag. Vandaag is er, naast diverse muzikale optredens en veel ander vertier voor jong en oud, veel oog voor het plaatselijke erfgoed. Belangstellenden krijgen de kans om Molen de Valk tebezoeken, die figureerde bij de doortocht van de Tour de France in 2015 en het Torentje aan de IJssel en Hotel Montfoort houden een open dag.
Ook kan de Sint Janskerktoren worden beklommen. Verder is er op het Kasteelplein een oldtimershow en voor wie meer van tweewielers houdt: 'brommers kiek'n'. Om 11.00 uur begint de Montfoortse skeelerronde en om 15.00 uur de E-fiber 4Stratenloop.

NIEUWEGEIN

De Oranjevereniging Nieuwegein Noord organiseert weer een kleedjesmarkt, die loopt vanaf de zuidkant van het Muntplein naar de Nedereindseweg en dan naar het oosten tot aan de Dorpskerk bij het Sluisje. Vanaf 5.00 uur mag iedereen die dat wil zijn kleedje met koopwaar neerleggen. Verkopen mag van 7.00 tot 16.00 uur.
In Vreeswijk is ook van alles te doen. Van 9.00 tot 18.30 uur staat op de Dorpsstraat een muziekpodium waar een keur aan artiesten optreedt. Verder is ook Vreeswijk het decor van een Vrijmarkt. Op De Helling zijn demonstraties van de brandweer en de valkerij en spectaculaire watershows met driedubbele salto's en dolfijnduiken.

OUDEWATER

De dag begint om 9.30 uur met de aubade, waarna een half uur later de kindervrijmarkt geopend is. Onder de overige activiteiten is van alles voor te stellen bij de bunji trampoline, de rodeostier, het doel trappen en de Kop van Jut.In Oudewater staat ook een ware klassieker op de rol: spijkerbroek hangen. De band Alice Springs sluit de festiviteiten van 16.00 tot 20.00 uur af.

RENSWOUDE

Met het bouw- en speeldorp, Little Woodstock en de dorpslunch is zorg gedragen voor een omvangrijk randprogramma, maar hét hoogtepunt van Koningsdag is toch wel de jaarlijkse cross. Dat achteruit gaan daarbij soms ook vooruitgang kan betekenen, wordt dit jaar bewezen met een nieuwprogramma-onderdeel: de Crazy Back to Back Cross. De door de deelnemers zelfgebouwde auto's worden hierbij achteruit over de crossbaan gestuurd. Spektakel gegarandeerd.
Er is ook een wedstrijd voor karts. Ook is er weer een Oranjebal. U kunt zich onder meer verheugen op de Snollebollekes en The Dirty Daddies.

RHENEN

Om 10.00 uur opent de Oranjemarkt in het centrum zijn deuren. Voor 5 euro kunnen bezoekers tien keer in attracties. De organisatie noemt de stormbaan de langste van Nederland en de glijbaan de grootste opblaasbare van het land. Verder kan gebasketbald worden met de Black Stars, is er een rupsbaan, springkussens, een ballenbak, een apenklimboom en zo gaat het nog wel even door.
Wie het liever hogerop zoekt, kan terecht bij de Cuneratoren. Die kan tussen 12.00 en 17.00 uur met een gids worden beklommen. En ook in Rhenen ontbreekt uiteraard de muziek niet. Frank van Etten, Rudy Kokke, Dave van Well, Rutger van Barneveld en Wesley Boes maken het feest.

SOEST

Die ene puzzel, dat bijzondere kookboek, die langgezochte tafellamp of een prachtige sjaal in tijgerprint: op de Engh organiseren de Soester scoutinggroepen gezamenlijk de Vrijmarkt. Er zijn vijfhonrderd plekken op straat en honderd plaatsen voor kraampjes beschikbaar. Er is muziek en lokale talenten kunnen op het podium een act opvoeren en met de pet rondgaan.
Het meer actieve gedeelte bestaat uit onder meer een natuurfietstocht vanaf Molen De Windhond en een springwedstrijden voor kinderen bij manege Nieuw Eldorado.

STICHTSE VECHT

Een bijzonder onderdeel van het programma in Breukelen is om 11.30 uur de roeiwedstrijd tussen teams van de plaatselijke oranjevereniging en de gemeenteraad. Wie legt het parkoers op de Vecht tussen huize Grigia en het gemeentehuis het snelst af en wint de felbegeerde Oranjetoeter? Na dit sportieve intermezzo is er op Boom en Bosch een spelletjesparcours voor de jeugd en op de Kerkbrink een muzikaal festijn met verschillende artiesten.
Vanavond is er een lampionnenoptocht en de dag kent om 22.00 uur een spetterend einde met vuurwerk. Maarssen pakt op de woensdag voor Koningsdag al uit met een pubquiz met oranjethema in eetcafé Symfonie en op de dag zelf met de Oranjefeesten, met onder andere Koningsspelen voor de jeugd.

UTRECHTSE HEUVELRUG

Landgoed Huis Doorn is de centrale locatie voor de activiteiten in het kader van Koningsdag. Behalve een vrijmarkt, activiteiten van de lokale sportclubs en oranje terrassen waar de inwendige mens kan worden verzorgd, springen twee evenementen eruit: met een oude brandweerauto kunnen bezoekers rondritten maken en er is een heuse roofvogelshow te bewonderen.
Amerongen voegt ook een verrassend element toe aan het programma, een escaperoom. Uit de begeleidende tekst: ''De paarden staan te trappelen om ingespannen te worden en Maxima en de prinsesjes zijn klaar om in te stappen, maar hoe komen we in de koninklijke garage bij de Gouden Koets? Weet jij de code van de garagedeur te achterhalen?''

VEENENDAAL

Ook in Veenendaal ontbreken de braderie, de aubade en de diverse podia en stands niet. Kinderen die graag met lego spelen kunnen hun lol op bij de lego-bouwwedstrijd. Er liggen duizenden steentjes klaar om de mooiste creaties mee te maken.
Het sportieve gedeelte bestaat uitonder meer de Oranje Tourtochten, uitgezet door Axa Valleirenners. Over verschillende afstanden kunnen fietsers zich al 's ochtends vanaf 7.00 uur in het zweet werken, om de hapjes en drankjes op de verschillende feestlocaties echt verdiend te hebben.
Andere programmapunten zijn de oldtimershow, de finales van het schoolvoetbaltoernooi bij de jongens en demeisjes en het waterballen, waarbij je in een doorzichtige bal over het waterkunt lopen.

VIJFHEERENLANDEN

Om 17.00 uur op vrijdag begint de Reigermarkt in Vianen. Op zaterdag kunnen kinderen zich tussen 10.00 en 15.00 uur uitleven op het Kinderplein. Een draaimolen, schminken en een clown zorgen voor vermaak voor de kleintjes.
Op een podium op de Voorstraat verzorgt de muziekschool de hele dag optredens en bij het Stadhuis is een podium opgebouwd voor de aubade en voor optredens van 4Dance Studio's en 4Tune. Ook is een loterij en wordt op allerlei manieren de inwendige mens verzorgd.

WIJK BIJ DUURSTEDE

In Wijk is op meerdere locaties van alles te doen. Het grootste programma is op de Markt, met vanaf 8.00 uur al een serenade en klokkenluiden en later een Koningsdagmarkt, met een tweedehands boekenmarkt, een toespraak van de burgemeester met aubade, kinderactiviteiten waaronder een poppentheater en muziek- en dansoptredens.
De kindervrijmarkt is op de Mazijk te vinden en later op de dag staat daar een podium met live muziek, net als bij enkele Wijkse cafés. Meer een sporter? Over verschillende afstanden wordt de Singelloop gehouden en in het Kasteelpark kan kano worden gevaren.
Langbroek heeft zijn eigen programma, met op vrijdagavond een viswedstrijd en een filmvertoning, ook hier weer Bohemian Rhapsody met zijn 'koninklijke' thema. Op zaterdag is onder meer een fietspuzzeltocht van ongeveer 25 kilometer en allerlei activiteiten in het dorp zelf.

WOERDEN

In Woerden is het programma vrij recht toe, recht aan: een vrijmarkt, kermis op het Exercitieveld en vooral heel veel muziek. Het begint op vrijdagavond op het Kerkplein en bij Drinkerij 't Bierhuys met Harry Doesn't Mind, partyband SESSION en dj Marco.
Vandaag zijn tot 20.20 uur op het Kerkplein vooral dj's te horen en is 't Bierhuys het podium voor Ted's RoadShow. Restaurant El Rey heeft een podium met Zuid-Amerikaanse latin en salsa en Café Onze Vrienden zoekt het meer in de hoek van de blues.

WOUDENBERG

Hoewel het op vrijdagavond al losging in de feesttent in het Cultuurhuis, is Woudenberg er op Koningsdag zelf al vroeg bij. Vanaf 6.00 uur begint de Luilak, waarna op het Poortplein koffie en thee wordt geschonken. In een tent achter Het Cultuurhuis wordt daarna op een groot scherm het hoge bezoek aan Amersfoort vertoond.
Tijdens de uitzending wordt regelmatig overgeschakeld naar het Woudenbergse team dat in Amersfoort meedoet aan de regioquiz. Dat is nog niet alles. Van een wedstrijd voor de mooist versierde fiets, een kleedjesmarkt en een kofferbakverkoop, tot allerlei muzikale optredens in het Cultuurhuis: ook in Woudenberg is van alles te doen op Koningsdag.

ZEIST

Na de aubade en een toespraak van de burgemeester om 9.00 uur, is het een uur later tijd voor de Oranjemarkt, met als thema oude ambachten. Tussen de Slotlaan en de Korte Steynlaan zijn de koopjes te vinden en op het Emmaplein en de Voorheuvel zitten de jonge verkopers op de kindervrijmarkt.
Het muzikale programma speelt zichaf in de feesttent op Het Rond bij het gemeentehuis. Het programma wordt vanaf 20.00 uur stemmig afgesloten met het 27ste Oranje Concert, uitgevoerd doororganist Willem Harold Boog, in de Oosterkerk aan de Woudenbergseweg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.