Burgemeester Stichtse Vecht over overlast Breukelen-Noord: "De top van de ellende moet er echt af"

De speeltuin: een plek waar de jongeren vaak hangen.
De speeltuin: een plek waar de jongeren vaak hangen. © Google Streetview
BREUKELEN - Bedreigingen, kapotte bushokjes, jongeren die op auto's dansen. De inwoners van Breukelen-Noord zijn er klaar mee, dat bleek vanavond op een drukbezochte bewonersavond. Al een hele tijd hebben ze last van hangjongeren die hun buurt terroriseren. De overlast rond de Schepersweg en de Vrijheidslaan houdt ondanks maatregelen van de gemeente aan.
Eén van de bewoners die liever anoniem wil blijven uit angst voor de jongeren, vertelt dat ze nog steeds een knoop in haar maag heeft als ze de straat op moet. Na een aanvaring met een aantal van hen die rondhangen in de speeltuin voor haar huis heeft de vrouw de politie ingeschakeld. "Ze hebben mijn hond willen doodmaken en zeiden dat ze mij zouden doodschoppen."

MAATREGELEN

Er zijn de afgelopen periode dus al verschillende maatregelen genomen. Bij de speeltuin, waar de jongeren regelmatig overlast veroorzaken, is inmiddels een camera geplaatst. Die blijft er volgens burgemeester Yvonne van Mastrigt tot oktober staan.
De burgemeester was tijdens de avond druk in gesprek met de inwoners. "Ik neem de verhalen van deze mensen heel serieus. Als gemeente zijn we hier samen met de politie en het jongerenwerk al een tijd heel intensief mee bezig. Het leek er even op dat de overlast af nam, maar vanavond heb ik toch weer schrijnende verhalen gehoord." Ze vertelt dat ze er alles aan gaat doen om de top van de ellende er af te halen.
Als de aanpak die de gemeente nu hanteert niet werkt, kan er ingezet worden op een samenscholingsverbod, maar dat heeft niet de voorkeur van Van Mastrigt. Ze roept de inwoners van Breukelen-Noord vooral op melding te maken van de overlast, zodat er een beter beeld ontstaat. Om zelf met eigen ogen te zien hoe de situatie is, fietst Van Mastrigt al regelmatig 's avonds een rondje door de wijk.

GEEN LAST MEER

Toch waren er vanavond niet alleen maar klachten en vervelende ervaringen te horen. "Sinds de camera er staat heb ik nergens last meer van", zegt een vrouw die liever anoniem blijft. Ze wil ook nog graag een compliment maken naar de politie. "Die jongens hebben zoveel voor me gedaan, dat mag echt wel even gezegd worden".
De gemeente houdt de overlast in de gaten en wil als dat nodig is in oktober weer een bewonersavond organiseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.