Forse toename verkeersdoden, maar niet in de provincie Utrecht

© ANP
UTRECHT - In 2018 zijn in Nederland 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen. Dat zijn er 65 meer dan in het jaar daarvoor. Het CBS meldt dat dit de grootste toename is sinds 1989. Een verklaring daarvoor geeft het bureau niet.
Het aantal verkeersdoden in de provincie Utrecht nam juist af. In 2018 kwamen 33 mensen om leven bij een ongeluk. Een jaar eerder waren dat er 40.
Vooral onder fietsers, scootmobielers en inzittenden van personenauto's vielen landelijk meer dodelijke slachtoffers. De grootste toename van het aantal verkeersdoden was in Noord-Brabant. Daar vielen in 2018 150 verkeersdoden tegen 98 in 2017.

CIJFERS

Vorig jaar kwamen 233 inzittenden van een personenauto om het leven, 173 bestuurders en 60 passagiers. Verder overleden bij een verkeersongeluk onder anderen 228 rijders op een gewone of elektrische fiets, 54 voetgangers, 44 bestuurders van een scootmobiel, 42 motorrijders en 38 brom- en snorfietsers.
Een derde van alle dodelijke slachtoffers kwam om het leven door een aanrijding met een personenauto of bestelauto en bijna 14 procent door een botsing met een vrachtwagen of bus. 21 procent reed tegen een boom of een ander obstakel.
Het aantal verkeersdoden onder inzittenden van personenauto's per autokilometer is het hoogst in Drenthe en Noord-Brabant, en het laagst in Zuid-Holland en Utrecht.
Veilig Verkeer Nederland op Radio M Utrecht over de nieuwe ongevalscijfers

MINISTER

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) noemt de toename in een reactie "slecht nieuws, dat helaas niet onverwacht komt". In het najaar komt er een analyse over de oorzaak van de stijging "maar we zien dat het steeds drukker op onze wegen en fietspaden wordt".
Volgens haar maken de cijfers duidelijk dat "we met elkaar echt extra stappen" moeten zetten. Eind vorig jaar heeft ze een plan gepresenteerd om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Daarin staat dat kabinet, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties nauw gaan samenwerken om de verkeersveiligheid de komende jaren te verbeteren.

FIETSERSBOND

De Fietsersbond is bezorgd en dringt aan op aanvullend onderzoek naar de oorzaak van deze stijging. "Daarnaast moet de overheid veel daadkrachtiger zijn in het opschalen van fietsveiligheidsbeleid. In het onlangs gepresenteerde Strategisch Plan Verkeersveiligheid wordt gemeld dat volledig veilig ingerichte fietsinfrastructuur 115 doden per jaar scheelt. De Fietsersbond roept op om deze opgave versneld uit te voeren."

MELDPUNT ONVEILIG VERKEER

RTV Utrecht opende vorige week het Meldpunt Onveilig Verkeer. Inwoners van de provincie Utrecht kunnen daar risicovolle plekken op de kaart zetten en stemmen op meldingen van anderen. Inmiddels zijn rond de 1700 risicovolle plekken doorgegeven. Het Meldpunt Onveilig Verkeer blijft nog tot en met maandag geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.