Merendeel liquidatiebende Taghi blijft vast

Het OM probeert de moord op misdaadblogger Martin Kok in het Marengo-proces onder te brengen.
Het OM probeert de moord op misdaadblogger Martin Kok in het Marengo-proces onder te brengen. © ANP
UTRECHT/IJSSELSTEIN - Negen van de elf verdachten in de omvangrijke liquidatiezaak-Marengo blijven in voorarrest. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald aan het slot van een tussentijdse zitting in de zaak. Het onderzoek-Marengo draait om een bende, volgens justitie geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, die een reeks moorden in het criminele milieu op zijn geweten zou hebben.
Een van de verdachten was al eerder op vrije voeten gesteld. Het voorarrest van een andere verdachte is opgeschort. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangekondigd dat het Taghi en diens eveneens spoorloze rechterhand Saïd Razzouki op afzienbare termijn formeel zal aanklagen. Het is nog niet bekend wat er op die aanklachten zal staan. Het lopende proces-Marengo concentreert zich tot op heden op drie liquidaties. Als Taghi en Razzouki uit handen van justitie blijven, zullen zij bij verstek, dus buiten hun aanwezigheid, worden berecht. Inhoudelijk zal de rechtbank de zaak pas in 2020 kunnen behandelen.

LIQUIDATIE MISDAADBLOGGER

Het Openbaar Ministerie (OM) probeerde vandaag opnieuw de rechtszaak over de moord op misdaadblogger Martin Kok onder te brengen in het grote strafproces Marengo. Deze zaak draait om liquidaties in de regio Utrecht en Amsterdam. Justitie linkt de moorden aan de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi uit Vianen.
Eerder werd het verzoek afgewezen omdat de wet de overdracht van een al gestarte strafzaak niet toestaat. De rechtbank gaat nu in mei opnieuw een besluit nemen over de wens van het OM.
In de zaak-Kok, die wordt behandeld door de rechtbank in Lelystad, wordt tot nu toe alleen de 26-jarige Achraf B. vervolgd. Bij de moord op de misdaadblogger eind 2016 in een bordeel in Laren zou hij spotter zijn geweest. Het OM verdenkt hem daarnaast van liquidaties die onder het Marengo-onderzoek vallen.

SAMENHANG

Justitie wil alle verdenkingen tegen B. "in onderlinge samenhang" aan een rechtbank kunnen voorleggen, benadrukte de aanklaagster. Zij memoreerde dat de aanklacht tegen B. in de zaak-Kok niet op zichzelf staat "en ook niet zo kan worden beschouwd". Volgens haar kan de rechtbank de behandeling met een "interne verwijzing" eenvoudig in handen leggen van de rechters in de Marengo-zaak.
B.'s raadsman Guy Weski vond dat het OM de rechtbank vraagt "zich in onmogelijke bochten te wringen". Hij verweet justitie ook de zaak 'onnodig te rekken". Volgens hem ligt er in de zaak-Kok "nauwelijks iets" tegen zijn cliënt. Hij vroeg de rechtbank de zaak snel af te doen.
Het OM waarschuwde dat een volledig op zichzelf staande berechting van B. niet kan starten voordat in Marengo uitspraak is gedaan en daarmee duidelijkheid is ontstaan over de betrouwbaarheid van de verklaringen die de Utrechtse kroongetuige Nabil B. in dat proces heeft afgelegd. Maar volgens Weski spelen die in de zaak-Kok geen enkele rol. "Nabil B. heeft helemaal niets gezegd over mijn cliënt. Hij kent hem niet eens. Niet van naam, niet van gezicht."

ZITTING MARENGO

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol was vandaag een inleidende zitting tegen elf verdachten in het Marengo-proces. In het onderzoek staan vooralsnog drie liquidaties op de aanklacht. Het gaat om de moorden op Samir Erraghib (IJsselstein, april 2016), Ranko Scekic (Utrecht, juni 2016) en Hakim Changachi (Utrecht, januari 2017). De laatste zaak betreft een zogeheten vergismoord.
Eind maart zou een vertrouweling van Taghi zijn opgepakt. Naar verwachting maakt het Openbaar Ministerie vandaag details bekend over de arrestatie van deze Mohamed el A. (29) uit Utrecht, die betrokken zou zijn bij de liquidatie van Ranko Skekic in Overvecht.
Nabil B. uit Utrecht is kroongetuige in het Marengo-proces. Zijn broer werd vorig jaar doodgeschoten, vermoedelijk uit wraak. De verklaringen van B. komen half juli aan bod tijdens een nieuwe zitting. De zaak zal niet eerder dan in 2020 inhoudelijk behandeld kunnen worden. De officier van justitie verwacht dat de behandeling snel kan gaan. "Alle verdachten hebben zich tot nu toe op hun zwijgrecht beroepen."
Het Openbaar Ministerie heeft voor zowel Taghi als zijn rechterhand Saïd Razzouki 100.000 euro tipgeld uitgeloofd en wil de twee mannen op korte termijn formeel aanklagen, zodat ze bij verstek kunnen worden berecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.