RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Buitensport in Soest op de schop: "Het voelt als amputatie"

1/2
SOEST - Buitensportclubs in Soest zijn verdeeld over de nieuwe plannen van de gemeente. Het college wil 4,7 miljoen euro investeren om een aantal problemen op te lossen, maar met de manier waarop dit gebeurt is niet iedereen het eens.

Al jaren wordt er gesproken over een aantal problemen rondom de buitensport. Zo wil de hockeyclub graag uitbreiden, zijn veel accommodaties verouderd en is er op wedstrijddagen een parkeerprobleem. Om deze problemen aan te pakken heeft het college een plan gepresenteerd.

ACTIE

Veel clubs zijn blij dat er nu eindelijk actie wordt ondernomen. De afgelopen jaren passeerden verschillende mogelijke oplossingen de revue. De onduidelijkheid en onzekerheid was voor een aantal verenigingen schrijnend.

Toch zijn er ook clubs die het plan van het college liever niet definitief zien worden. Zij hopen dan ook dat er nog aanpassingen kunnen worden gedaan of dat de gemeenteraad tegen het voorstel stemt.

BITTER

Zo zijn voetbalverenigingen SO Soest en SEC fel tegen de plannen. SEC moet in het plan een voetbalveld inleveren. De club heeft volgens de wethouder te weinig leden om twee velden in gebruik te houden, maar daar is SEC het niet mee eens. "We komen van vijf velden", vertelt voorzitter Anthony Klarenbeek. "Het is nu wel een keer genoeg."

Dat SEC in de nieuwe situatie nog maar één veld overhoudt is volgens de voorzitter een hele bittere kwestie. De club vindt dat de gemeente juist de oorzaak is van een dip in het ledenaantal. "We hebben zulke slechte velden dat trainingen en wedstrijden steeds werden afgelast", legt Klarenbeek uit. "Als we jaren geleden kunstgras hadden gekregen, dan was er nu niks aan de hand."

Het is nu wel een keer genoeg"
SEC-voorzitter Klarenbeek

Daarnaast hing VV SEC jarenlang een verhuizing boven het hoofd. "Ga jij je kind aanmelden voor een club die er straks misschien verhuisd?", vraagt Klarenbeek zich af. Dat de club straks misschien nog maar één veld overhoudt zorgt voor twijfel over het voortbestaan van SEC. "Je hebt twee velden nodig om te kunnen bestaan."

AMPUTATIE

In het nieuwe plan mag VV SEC wel gebruik maken van één van de velden van SO Soest. Dat veld zou een soort deelveld moeten worden, maar dat ziet SO Soest niet zitten. "Als het kunstgras zou zijn dan had het gekund", legt voorzitter Ries de Jong uit. "Echtgras gaat te veel leiden onder het intensieve gebruik."

Daarnaast kijkt SO Soest met veel ongeloof naar de plannen voor 'veld 5'. Dat veld moet opschuiven om langs de Bosstraat ruimte te maken voor extra parkeerplaatsen. "Het voelt gewoon als een amputatie", legt De Jong uit. De groenstrook die verdwijnt wordt nu gebruikt om op warm te lopen.

Het feit dat er veel groen moet wijken voor de nieuwe parkeerplaatsen vindt SO Soest overbodig. Volgens de vereniging zijn er alleen op zaterdagochtend parkeerproblemen. Dat is geen goede reden om bomen te kappen, vindt voorzitter De Jong. "De Bosstraat wordt straks Bosweg."

We zijn hier 8 of 9 jaar mee bezig geweest, we zien nu eindelijk daadkracht bij de gemeente"
Ed Knies, voorzitter Hees

BLIJDSCHAP

Toch is er ook veel blijdschap bij buitensportclubs door de plannen. Hockeyclub MHC Soest krijgt eindelijk het lang gewenste vierde veld. Hierdoor denkt de club meer toernooien naar het dorp te kunnen halen. Ook de veiligheid is erbij gebaat. "De jeugd kan straks bij licht naar huis fietsen", legt Maarten Nooitgedacht uit.

Ook voetbalvereniging Hees is heel enthousiast over de plannen. De club krijgt eindelijk nieuwe kleedkamers en een kantine. "We zijn hier 8 of 9 jaar mee bezig geweest", vertelt voorzitter Ed Knies. "We zien nu eindelijk daadkracht bij de gemeente."

De gemeente heeft in de huidige plannen geen budget meer voor een kunstgrasveld voor Hees, toch ziet de club nog mogelijkheden. De club mag namelijk proberen het geld zelfs bij elkaar te besparen. Dat kan door de bouw van de kleedkamers en kantine goedkoper te maken. "Als we onze eigen leden en sponsoren aan het werk zetten, dan gaat dat zeker lukken", vertelt een enthousiaste Knies. "Kom maar op!"

WIEKSLOTERWEG

Naast de hockey en de voetbalclubs zijn ook de atletiekvereniging en honk- en softbalclub bij de plannen betrokken. Zo krijgt AV Pijnenburg een verharde parkeerplaats. "Geen waterballet meer na elke bui met zand en modder en geen verzwikte enkels door de kuilen", licht voorzitter Adry de Klein toe.

Toch is de club kritisch op de plannen met hun parkeerplaats. De vereniging moet de parkeerplaats namelijk straks delen met de Knickerbockers. De ingang van die club wordt verplaatst naar de Wieksloterweg. Zo verwacht het college de verkeersdrukte op de Bosstraat te verminderen.

Pijnenburg wil de parkeerplaats best delen met de honk- en softballers, maar wil de hekken om het terrein behouden. "Anders staat het al half vol als onze verenigingen gaan sporten", legt De Klein uit. "Dan hebben we straks nog veel minder ruimte dan nu."

 De huidige situatie in Soest De huidige situatie in Soest | Foto: Gemeente Soest


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht