"Eigenaar Soestdijk moet zelf zorgen dat paleisrestauratie betaalbaar wordt"

Directeur Peter Mulder en eigenaars Maya Meijer Bergmans en Ton Meijer van de MeyerBergman Erfgoed Groep, gisteravond in de raadszaal van Baarn.
Directeur Peter Mulder en eigenaars Maya Meijer Bergmans en Ton Meijer van de MeyerBergman Erfgoed Groep, gisteravond in de raadszaal van Baarn. © Caspar Huurdeman
BAARN - Of de restauratie van Paleis Soestdijk straks nog te betalen is, is geheel aan eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep. Dat zegt wethouder Erwin Jansma van Baarn na de raadsvergadering van gisteravond over de toekomst van het landgoed. MeyerBergman moet rekening houden met de gemeenteraad, waarschuwt hij.
Sinds het landgoed aan de MeyerBergman Erfgoed Groep werd toegewezen heeft de nieuwe eigenaar de plannen veranderd en uitgebreid om ze meer rendabel te maken. Raadsleden zeggen nu dat ze niet kunnen overzien wat de impact op de natuur en de omgeving van het landgoed zal zijn. De gemeenteraad van Baarn besloot daarom gisteravond om niet te stemmen over de voorwaarden voor een nieuw bestemmingsplan.

HOTEL AAN DE OVERKANT

MeyerBergman wil op het huidige Marechausseeterrein naast het paleis vijftig appartementen en 48 vrijstaande huizen bouwen, in plaats van de 65 villa's die er oorspronkelijk gepland stonden. Deze week liet de eigenaar per brief aan de gemeenteraad weten dat het gaat om een aangepaste mix van huizen met kleinere tuinen en extra appartementen. Daardoor kunnen er op dezelfde oppervlakte meer woningen worden gebouwd.
Hotelkamers in de voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernhard zijn ingewisseld voor een nieuw hotel aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg. De meeste kamers daarvan komen volgens MeyerBergman in de Koninklijke Stallen en de overige kamers komen in drie of vier paviljoens van maximaal drie verdiepingen. "Ik denk dat we dit op een hele goede en verantwoorde manier kunnen doen", zegt projectdirecteur Floris de Gelder van Paleis Soestdijk.
De Meyer Bergman Erfgoed Groep heeft bij het kopen van Soestdijk een business case gemaakt. Dan is het aan hen om ervoor te zorgen dat ze die kunnen uitvoeren
Erwin Jansma, wethouder Baarn
In Baarn is rumoer ontstaan over de gevolgen van het megaproject voor de bosrijke omgeving en de rust in het gebied. "De raad vraagt om helderheid, maar die hebben we nog niet", zei Jansma vandaag op Radio M Utrecht. "Dat is ook niet zo gek met zo'n groot project. Het is goed om de gemeenteraad tussentijds te informeren, maar pasklare antwoorden heb ik nog niet."

ROOD VOOR ROOD

Hoewel het zogenoemde 'ruimtelijk kader' gisteravond van tafel werd geveegd mag de wethouder wel beginnen aan het nieuwe bestemmingsplan. Jansma kreeg van de raad een aantal aanwijzingen mee. "Het aantal woningen ligt niet vast, maar voor het Alexanderkwartier, dat op het Marechauseeterrein moet komen, geldt 'rood voor rood' als regel", zegt Jansma. "Als je wat sloopt, dan mag je daar bouwen."
Hiermee kan er wel een risico ontstaan voor het slagen van het hele project.
Floris de Gelder, projectdirecteur Paleis Soestdijk
Paleisdirecteur De Gelder bevestigt dat en belooft dat het bebouwde terrein niet groter wordt dan in het oorspronkelijke plan stond vermeld. Wel wordt de verdeling en het formaat van de woningen op het terrein anders. "We hebben nog eens goed gekeken naar waar mensen behoefte aan hebben en dat blijken kleinere huizen te zijn."
Hoewel hij de zorgen van de gemeenteraad snapt, zegt De Gelder een dubbel gevoel te hebben over de uitkomst van de raadsvergadering gisteravond. Hij vindt het positief dat de raad door wil met het proces. Tegelijkertijd zijn de gevolgen van de bedenkingen van de gemeenteraad nog onduidelijk voor hem. "Hiermee kan er wel een risico ontstaan voor het slagen van het hele project."

BETAALBAAR

Jansma komt in november terug naar de gemeenteraad met een voorstel voor het nieuwe bestemmingsplan. Of de restauratie van het iconische paleis dan nog betaalbaar is, is volgens hem niet aan de gemeente.
"De Meyer Bergman Erfgoed Groep heeft bij het kopen van Soestdijk een business case gemaakt", aldus Jansma. "Dan is het aan hen om ervoor te zorgen dat ze die kunnen uitvoeren. En ja, dan moeten ze gewoon voldoen aan de wet- en regelgeving. Het uitgangspunt is dat de gemeenteraad van Baarn goedkeuring moet geven aan een ander bestemmingsplan. Dat is altijd zo geweest."
Wethouder Jansma van Baarn over de toekomst van Paleis Soestdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.