Bunschoten wil geld voor aanpak waterplanten: "Eemmeer wordt zo een moeras"

© Rijkswaterstaat
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeente Bunschoten wil geld van de provincie voor de aanpak van waterplanten in het Eemmeer. De planten zorgen al jaren voor overlast doordat ze in de schroef van boten terecht komen. Omdat het probleem steeds erger wordt vraagt de gemeente nu hulp van de provincie Utrecht.
In een brief vraagt de gemeente Bunschoten, samen met Amersfoort, Eemnes, Baarn en coöperatie Gastvrije Randmeren om 60.000 euro per jaar. Zelf leggen de gemeenten al jaren geld in voor de bestrijding van waterplanten, maar dat is niet meer genoeg. "Als dit zo doorgaat wordt het Eemmeer een moeras", vertelt wethouder Alice Kok - Van de Geest uit Bunschoten.

GEVAAR

De planten zorgen in de zomerperiode voor gevaarlijke situaties en door de goede waterkwaliteit worden het er steeds meer. Het fonteinkruid groeit tot net onder het wateroppervlak en komt zo in de schroef van boten terecht. "Zelfs de reddingsbrigade komt vast te zitten", vertelt Kok - Van de Geest.
Op dit moment blijft alleen de vaargeul voor vrachtschepen vrij van fonteinkruid. Die vaargeul is verdiept aangelegd. Omdat daar minder zonlicht op de bodem komt, groeien er geen waterplanten. Als recreatiebootjes om die reden van de vaargeul gebruik maken, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

VAREN

Doordat de overlast nu al jaren aanhoudt lijken toeristen en watersporters het Eemmeer vaker te ontwijken. "Vorig jaar waren er 10% minder mensen in de haven", vertelt de wethouder. "En watersportverenigingen kunnen vanaf juni geen wedstrijden meer organiseren."
Het gevolg is dat de botenbezitters minder geld kunnen verdienen. En dat is volgens de wethouder wel heel belangrijk. De Spakenburgse haven ligt namelijk vol met historische schepen die veel onderhoud nodig hebben. Dit wordt sinds kort steeds vaker verdiend met het aanbieden van rondvaarten. "Het is niet de bedoeling dat je dan na paar honderdmeter vast komt te zitten in de waterplanten", vertelt Kok - Van de Geest.

GELD

Om de waterplanten te maaien is geld nodig. De omliggende gemeenten leggen allemaal al bij. Bunschoten betaalt jaarlijks 25.000 euro en wil dat dit jaar, als de gemeenteraad daar toestemming voor geeft, zelfs verdubbelen.
Toch is dat niet voldoende voor de aanpak van het probleem. Er moet namelijk niet alleen vaker gemaaid worden, de gemeente wil ook onderzoek naar een structurele aanpak. Dat geld wil de gemeente graag ophalen bij de provincie.
WAKE-UP CALL
De brievenschrijvers vinden dat de provincie onvoldoende beseft dat Utrecht ook een kust heeft. "Utrecht staat erbij en kijkt ernaar", legt Kok - Van de Geest uit. "De brief is een wake-up call."
Volgens de Bunschotense wethouder is het een gemiste kans voor de provincie om niet te investeren in het Eemmeer. Ook wordt in de brief benadrukt dat Flevoland en Noord-Holland ook bijdragen voor de meren in die provincies.
Flevoland draagt jaarlijks 180.000 euro bij, Noord-Holland 100.000 en nu is het de vraag of Utrecht bereidt is om de gevraagde 60.000 euro te betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.