KNVB gooit Eredivisie-programma om, FC Utrecht sluit af tegen Heerenveen

De heenwedstrijd SC Heerenveen-FC Utrecht.
De heenwedstrijd SC Heerenveen-FC Utrecht. © ANP
UTRECHT - De KNVB verplaatst de hele voorlaatste speelronde 33 van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Dat is na de laatste speelronde 34 op zondag 12 mei. Reden is het drukke speelschema van Ajax.
Voor FC Utrecht betekent het dat de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen de seizoensafsluiter wordt. Ook de play-offs voor promotie/degradatie en voor het Europese ticket zullen verschuiven.
Door de verschuiving krijgt Ajax wat lucht. De Amsterdamse club van Abcoudenaar Matthijs de Ligt heeft de halve finales van de Champions League bereikt en daar had de voetbalbond bij het plannen van de competitie geen rekening mee gehouden.

TWEE DAGEN RUST

De KNVB heeft het besluit met alle clubs besproken, maar zij moeten dit uiteraard nog overleggen met de gemeenten en politie. "We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is", zegt directeur Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.
De bond benadrukt dat de wijzigingen niet zijn ingegeven om Ajax te bevoordelen. "Het wordt gedaan om aan de afgesproken voorwaarde van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden te kunnen voldoen. Dat geldt voor alle clubs en dat geldt voor alle competities waarin ze spelen; eredivisie, bekertoernooi en Europees voetbal", aldus Gudde.
Ajax speelt 30 april de eerste halve finale tegen Tottenham Hotspur. Voor de Amsterdammers is het daardoor niet mogelijk op 28 april te spelen tegen De Graafschap in ronde 33 van de competitie. Dit duel spelen op 26 april (Koningsnacht) of 27 april (Koningsdag) is organisatorisch niet mogelijk.

EERLIJK SLOT

Om een eerlijk en sportief slot van de competitie te bevorderen, schuiven alle negen wedstrijden uit ronde 33 op. "Clubs en fans verdienen een eerlijk en zo spannend mogelijk slot van de competitie, vandaar het uitgangspunt van tegelijkertijd spelen op de laatste twee speeldagen."
De return in de halve finales van de Champions League tegen Tottenham Hotspur is woensdag 8 mei. Ajax heeft dan twee volledige dagen rust gehad na de bekerfinale tegen Willem II.
De KNVB begrijpt dat niet iedereen tevreden is. "Het is uiteindelijk voor geen van de betrokkenen prettig. Wat wel erg prettig is, is de reden waarom dit nodig was: de halve finaleplaats van Ajax in de Champions League. Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert hiervan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.