RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuw RIVM-gebouw schiet met twee meter per dag uit de grond

1/3
BILTHOVEN/UTRECHT - De bouw van het nieuwe gebouw van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de Uithof is in volle gang. Na vier weken dag en nacht doorwerken heeft het gebouw bijna de top van 76 meter bereikt.

De eerste twee van de vier torens zijn af. De werknemers hebben nu een lang weekend vrij, de bouw ligt tijdens Pasen voor het eerst sinds de start van het project helemaal stil.

Het RIVM had al in 2018 moeten verhuizen van Bilthoven naar Utrecht. De constructie van het nieuwe gebouw startte veel later dan gepland, omdat het ontwerp niet voldeed aan de trillingseis voor laboratoriumruimten. Passerende auto's, bussen en de Uithoflijn kunnen voor veel trillingen zorgen.

GROTE MAL
Bas Hessels is de hoofduitvoerder van deze bouw. En trots op wat er nu staat. "Omdat we binnen vier weken met een hechte club mensen dit resultaat bereikt hebben." Hessels gaat een paar keer per dag met het schommelende liftje naar boven om te kijken of alles goed gaat. Elke dag en nacht werken er 35 mannen klokje rond.

De manier waarop dit gebouw tot stand komt, is voor Nederland uniek. Er zijn Oostenrijkers naar Nederland gekomen om de bouw te begeleiden. Er wordt gewerkt met een grote mal waar het beton in wordt gestort. Daardoor staan er straks 76 meter hoge muren, de vloeren zitten er nog niet in.

De mal schuift in feite omhoog langs de torens. Als er op een knop wordt gedrukt, gaat het gevaarte drie centimeter omhoog. In een etmaal kunnen de bouwvakkers zo 2,4 meter beton storten.

 Het beton komt na twaalf uur uit de mal. Het beton komt na twaalf uur uit de mal. | Foto: RTV Utrecht / Marloes Sollie

Christiaan Endlicher komt uit Oostenrijk en helpt bij de uitvoering, hij regelt dat alles rondom de glijbekisting goed gaat. "Ik hou van het uitzicht wat ik heb tijdens het werken. Wel zou ik zeggen dat Nederland aardig plat is, in Oostenrijk zijn wel wat meer bergen."

Torens nieuwe RIVM gebouw bereiken de top


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -