Laatste kans voor SAVE / Veilig Thuis

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse raad is vernietigend over Samen Veilig Midden Nederland (SAVE). De raad sprak vandaag over het grote datalek bij het bedrijf waarbij duizenden dossiers van kinderen en gezinnen op straat kwam te liggen. De raad refereert er aan dat het datalek niet op zich staat en dat er veel meer zorgen zijn over SAVE.
RTV Utrecht bericht al bijna twee jaar over die misstanden. Zo is er mogelijk sprake van ongewenste zwijgcontracten. Ook is er veel twijfel over de mate van waarheidsvinding bij de onderzoeken van het bedrijf in gezinnen waar kindermishandeling wordt vermoed. Veel gezinnen klagen over ondeugdelijke rapporten en steeds wisselende contactpersonen.

GEBREK AAN VERTROUWEN

In een commissievergadering van de raad zeggen meerdere partijen geen vertrouwen meer te hebben in de directie van Samen Veilig Midden Nederland. Het bedrijf heeft onder meer het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld (Veilig Thuis) onder zich. Daarnaast biedt SAVE andere vormen van jeugdbescherming.
Sommige partijen zijn snoeihard in hun oordeel. Dimitri Gilissen (VVD): "In de brief van de wethouder lezen we dat SAVE de komende tijd wil gebruiken om het vertrouwen in de organisatie te versterken. Dat klinkt als een eufemisme, en dat is het ook. Het vertrouwen in SAVE is namelijk weg. Wat er niet is, kun je ook niet versterken."
Dat gebrek aan vertrouwen wordt gedeeld door partijen als D66 en de PvdA. De PVV en Stadsbelang Utrecht gingen nog een stap verder en eisten het onmiddellijk ontslag van de directie van SAVE. Daarop antwoordt wethouder Everhardt (D66) dat hij daar niet over gaat.

SAVE DEUGT NIET

Veel partijen storen zich in grote mate aan de houding van SAVE, die ze tot op de dag van vandaag volhoudt. Hester Assen van de PvdA verwoordt dat als volgt: "De directie van SAVE heeft een houding vanuit het defensief. Zoiets van 'we hebben het onder controle loopt u maar gewoon door'. Wij vinden die houding niet passend. Het lijkt erop dat de directie van SAVE de omvang van het probleem probeert af te zwakken."
Dimitri Gilissen van de VVD stoort zich ook aan die opstelling. Hij heeft het over een misplaatst charmeoffensief. "Je lost de problemen niet op met een publiciteitscampagne. De wijze van communiceren over het datalek door SAVE stoort me dan ook enorm." En ook Peter van Corler van GroenLinks ergert zich mateloos aan de toon van SAVE. "De houding van SAVE deugt niet!"
Zowel de wethouder als de raad zijn het er over eens dat een gebrek aan vertrouwen funest is voor Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling. Mensen die kindermishandeling vermoeden moeten er op kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met hun melding wordt omgegaan. Nu dat vertrouwen ontbreekt, bestaat de kans dat de meldingsbereidheid sterk afneemt.

EINDE OEFENING

Eerder liet de wethouder weten op dit moment weinig vertrouwen te hebben in de directie van SAVE. Vandaag liet hij weten dat dat vertrouwen niet is toegenomen. Everhardt: "De eerste uitingen na het bekend worden van het datalek waren niet goed. En dat is eigenlijk onvoorstelbaar." De wethouder noemt het bedrijf 'naar binnen gekeerd' en verwijt een gebrek aan zelfreflectie.
De raad van toezicht van het bedrijf ziet het echter nog wel zitten met deze twee directeuren. De wethouder zegt vandaag de directeuren het voordeel van de twijfel te willen geven, maar dan moeten er vanaf nu wel stappen in de goede richting gezet worden. De grootste partij in de raad (GroenLinks) geeft aan dat het mogelijk moet zijn om de samenwerking met SAVE helemaal te stoppen. Peter van Corler: "Je moet ook afscheid van elkaar kunnen nemen als er te weinig voortgang is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.