"Ruim een op de drie Utrechters voelt zich niet veilig in het verkeer"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - In de provincie Utrecht zegt 29,2 procent van de inwoners zich weleens onveilig in het verkeer te voelen. Nog eens 8,6 procent zegt dat zelfs vaak mee te maken. Dat blijkt uit enquêteonderzoek van Kieskompas in opdracht van nieuwsdienst LocalFocus.
Kieskompas ondervroeg 8.600 Nederlanders naar hun ervaringen onderweg. De resultaten zijn onder meer gewogen op geslacht, leeftijd en woonplaats. Daaruit kwam naar voren dat vooral in Limburg en Zuid-Holland de meeste mensen zich vaak onveilig voelen, respectievelijk vijftien en veertien procent. In Flevoland voelt het merendeel van de inwoners zich juist nooit of zelden onveilig in het verkeer.
Klik in de grafiek om te zien hoe vaak de antwoorden werden gegeven. Het artikel gaat eronder verder.

VROUWEN

Ook blijkt dat vrouwen vaker dan mannen het idee hebben dat ze gevaar lopen als ze onderweg zijn. Over de verklaring daarvoor verschillen experts van mening. Gedragskundige Willem Vlakveld van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid stelt dat jonge mannen per afgelegde afstand vaker brokken maken dan vrouwelijke leeftijdsgenoten. Mannen tot dertig zijn volgens hem ook meer geneigd tot risicogedrag.
Ook leeftijd speelt een rol. Ouderen voelen aan dat zij kwetsbaarder in het verkeer zijn, laat verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen desgevraagd weten. "Ouderen zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen brokkenmakers, maar als zij een ongeluk krijgen hebben ze vaker letsel. De botten zijn broos en de klap komt harder aan."
Klik in de grafiek om het aantal verkeersdoden per leeftijdscategorie te zien. Het artikel gaat eronder verder.
Vorig jaar kwamen in Nederland fors meer mensen om het leven in het verkeer, bleek gisteren uit cijfers van het CBS. De toename was vooral groot in Noord-Brabant, terwijl het aantal dodelijke slachtoffers in Utrecht juist afnam tot 33. Meer dan de helft van de slachtoffers was ouder dan zestig jaar.

MELDPUNT ONVEILIG VERKEER

RTV Utrecht verzamelt sinds vorige week tips over gevaarlijke verkeerssituaties in de provincie. Het Meldpunt Onveilig Verkeer blijft nog tot en met maandag geopend. Welke plaats vind jij gevaarlijk? Zet 'm op de kaart of stem op een van de 1700 andere inzendingen!
Ook de andere regionale omroepen hebben een meldpunt voor de wegen in hun provincie ingesteld. Het project wordt ondersteund door de datajournalistieke nieuwsdienst LocalFocus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.