Kliniek Den Dolder blijft open, maar "geen mensen zoals Michael P. meer"

© RTV Utrecht
DEN DOLDER - Psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder neemt het komende jaar geen zware gevallen meer op. "Mensen zoals Michael P. komen hier niet meer. We willen het vertrouwen herstellen", zei minister Sander Dekker vanavond in gesprek met zo'n tweehonderd omwonenden. De kliniek op korte termijn sluiten, is volgens Dekker geen optie.
Inwoners van Den Dolder voelen zich al langer onveilig. Er zijn volgens hen aanhoudend incidenten in de kliniek waar onder anderen Michael P. werd behandeld. Hij vermoordde tijdens zijn verblijf in de kliniek Anne Faber.
Naar aanleiding van de zaak-Anne Faber werden allerlei maatregelen genomen. Maar de omwonenden benadrukten vanavond dat hun incasseringsvermogen op is. "Recent ontsnapte delinquenten en mannen die masturberen bij speeltuintjes. Dat wekt geen vertrouwen. Geen ons de vrijheid terug! Het liefst zonder de instellingen."

SLUITING

Het is de bedoeling dat Fivoor op termijn vertrekt uit Den Dolder. Op dit moment wordt 2025 genoemd als jaar van sluiting, maar deze datum is nog niet zeker. Omwonenden willen dat de datum naar voren gehaald wordt. Minister Dekker zei vanavond dat versneld sluiten van de instelling 'geen reële optie is'.
Volgens Dekker is er geen aanleiding om de kliniek nu te sluiten. Hij zei dat Fivoor de zaken op orde heeft. De afgelopen tijd zou er onder meer gewerkt zijn aan de beveiliging en het personeelsbestand. "Wat ik wel kan doen, is de inspectie vragen een vinger aan de pols te houden", zei Dekker.
Er waren vanavond in totaal twee bewonersbijeenkomsten met de minister. Inwoners van Den Dolder kregen de kans om hun onvrede te uiten. "Onze veiligheid is verwaarloosd", zei een man. "In wat voor omgeving hebben wij de afgelopen tien jaar geleefd?"
Veel mensen zijn bang dat de alertheid op termijn weer verslapt. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over hun dochters die worden lastiggevallen. Burgemeester Koos Janssen van Zeist benadrukte dat mensen incidenten moeten blijven melden.
Dekker beloofde vanavond meer openheid, ook over fouten die worden gemaakt. "Ik snap uw onrust. De kliniek mag niet ten koste gaan van uw veiligheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.