Veel belangstelling voor herdenking Kamp Amersfoort

© Kamp Amersfoort (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - Bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort zijn vanmiddag acht burgemeesters aanwezig. Volgens het kamp past hun komst bij de toegenomen aandacht voor het kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen uit het hele land gevangen zaten.
Op 19 april 1945 droeg de Duitse bezetter het gezag over Kamp Amersfoort over aan het Rode Kruis. Dat wordt ieder jaar herdacht met een ceremonie met muziek, tekst, video en toespraken. Centraal thema dit jaar zijn de represaillegijzelaars, mannen die werden opgepakt bij razzia's rond plaatsen als Sliedrecht, Putten, Beverwijk en Bedum.
''Het is dit jaar moderner van opzet op een manier die ook voor jongeren aantrekkelijk is'', zegt directeur Willemien Meershoek van het kamp. ''Kleinkinderen, twee 20-jarigen, komen aan het woord en er komt een rapper.''
Volgens Meershoek komt de toegenomen belangstelling vooral uit de hoek van nabestaanden. ''Heel veel mensen die iets traumatisch hebben meegermaakt tijdens de oorlog hebben er nooit of bijna nooit over gesproken. De laatste jaren zijn veel mensen overleden, dan komen spullen boven en gaan de nabestaanden op zoek. Het blijft iets wat nog generaties later effect heeft.''
Bob van Beeten in gesprek met kampdirecteur Willemien Meershoek
De burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, Leusden, Sliedrecht en Soest nemen deel aan de herdenkingsplechtigheid, evenals plaatsvervangers uit Altena en Woudenberg. Ook zijn onder meer de ambassadeurs van Duitsland en Rusland en ongeveer vijftien oud-gevangenen aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.