Veel kritiek op 'draaideurdeclarant' Universiteit Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De onvrede over het declaratiegedrag van de voorzitter van de Universiteit Utrecht groeit. Gisteren werd bekend dat Anton Pijpers voor ruim 124.000 aan vervoerskosten declareerde; hoofdzakelijk ritjes met privéchauffeur.
Studentenorganisatie VIDIUS noemt de declaraties ongepast, ook omdat de bedragen bij bestuurders van andere universiteiten veel lager liggen. Ter vergelijking: de voorzitter van de Universiteit van Amsterdam diende voor ruim 4200 euro aan bonnetjes in, die van de Rijksuniversiteit Groningen voor zo'n 31.000 euro. De rest van de bestuurders zit daartussen in.
"Ook vergeleken met de reiskostenvergoeding van de gemiddelde werknemer van de UU, die een reiskostenvergoeding van 0,06 euro per kilometer krijgt, zijn de declaraties op zijn zachtst gezegd opvallend", aldus het VIDIUS.
Studentenpartij de Vrije Student heeft de bestuursvoorzitter als ludieke protestactie een leenfiets aangeboden. Zodat hij op de fiets naar de universiteit kan komen.

POLITIEK

Ook in de Tweede Kamer wekt het declaratiegedrag wrevel. GroenLinks-kamerlid Zihni Özdil stelde gisteren vragen: "De Universiteit Utrecht is al eerder op de vingers getikt voor dit soort exorbitant declaratiegedrag. Ik vraag een brief van de minister en meteen een debat, omdat het hoog tijd is dat er harde maatregelen worden getroffen tegen dit soort draaideurdeclaranten."
Dat debat gaat er ook komen, het verzoek kreeg grote steun.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.