Met de auto, fiets of het OV naar Koningsdag Amersfoort? Dit is wat je moet weten

© ANP
AMERSFOORT - Amersfoort verwacht dat veel mensen vandaag bij het bezoek van de koninklijke familie willen zijn. Daarom zijn er maatregelen genomen om alles in goede banen te leiden. Volgens de gemeente was het een enorme puzzel, maar is geprobeerd een balans te zoeken tussen de veiligheid en de overlast voor mensen.
Auto's worden vandaag zoveel mogelijk geweerd uit de binnenstad. Gisteravond om 20.00 uur is daarom een deel van de stad op slot gegaan voor auto's. Dat duurt tot en met vanmiddag 15.00 uur. Andere delen van de stad worden autoluw gemaakt: mensen mogen die gebieden wel uitrijden, maar er niet meer in. Hoe verder van de koningsroute af, hoe minder last mensen hebben van de maatregelen.

PARKEERGARAGES DICHT

Voor de veiligheid zijn ook de parkeergarages aan de route gesloten. Het gaat om parkeergarages Stadhuisplein, Koestraat en Sint Jorisplein. Ze zijn daarom pas vanmiddag om 15.00 uur weer beschikbaar.
Andere openbare parkeergarages blijven open. Ook is er een tijdelijk parkeerterrein op bedrijventerrein Isselt. De gemeente zet pendelbussen in om mensen naar het centrum te brengen.

OOK FIETS NIET OVERAL WELKOM

Ook voor fietsers zijn bepaalde delen van het centrum sinds gisteravond afgesloten. Fietsen die nog in het afgesloten gebied (zie kaartje) stonden, zijn weggehaald en verplaatst naar Het Element aan de Hooglandseweg Noord 55.
De gemeente heeft een kaartje gemaakt met alle bijzonderheden
De gemeente heeft een kaartje gemaakt met alle bijzonderheden © Gemeente Amersfoort
Andere delen van de stad zijn fietsluw: deze gebieden kun je wel uitfietsen, maar mensen met een fiets mogen er niet meer in. Bij de toegangswegen naar de binnenstad zijn tijdelijk honderden extra fietsparkeerplaatsen neergezet. De beperkingen voor fietsers gelden tot 15.00 uur.

OV: GRATIS MET DE BUS EN LANGERE TREINEN

De bussen in Amersfoort zijn gratis vandaag. Het gaat om de stadsbussen en enkele regionale lijnen. Let wel goed op als je de bus pakt: er geldt een aangepaste dienstregeling. Sommige lijnen rijden niet, andere stoppen niet bij alle haltes.
Ook de NS heeft een aparte Oranjedienstregeling. Tijdens Koningsdag rijden er extra en langere treinen op een aantal trajecten. Meer informatie over de speciale dienstregelingen is te vinden op de websites van Syntus en de NS. Alle maatregelen van de gemeente zijn te lezen op de website van Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.