Barbecuers Soestduinen negeren bosbrandgevaar, politie grijpt in

© Caspar Huurdeman
SOESTDUINEN/SOEST - In Soestduinen heeft de politie vanmiddag ingegrepen bij een barbecue. Recreanten hadden op een parkeerplaats in de natuur hun kooltjes gloeiend opgestookt om snacks op te bereiden. De politie maakte er een voortijdig eind aan om een nieuwe bosbrand te voorkomen. De barbecuers hadden zelf een bakje water bij zich, waarmee ze het vuur hebben gedoofd.
In de gemeente Soest geldt op dit moment een stookverbod voor barbecues en open vuur. Door de droogte is het risico op bosbranden groot. Gisteren brandde in de Soester Duinen een natuurgebied van 200 bij 200 meter af.

BRANDWEERVLIEGTUIG CHARLY

Het vuur werd volgens de Veiligheids Regio Utrecht al in een vroeg stadium ontdekt door de bemanning van brandweervliegtuig Charly. "Daardoor waren we er gelukkig snel bij", zegt Marcel Geluk van de VRU. "We hebben met twee pelotons van de brandweer het vuur kunnen bedwingen. De brand is daardoor niet groter geworden dan vier hectare. Was het later ontdekt dan had de brand langer de gelegenheid gehad om uit te breiden."
De Soester Duinen gistermiddag.
De Soester Duinen gistermiddag. © Keistadnieuws
De brandweer is op dit moment extra alert op natuurbranden. Geluk: "De brandweer is altijd paraat, maar nu willen we er echt snel bij zijn. De weersverwachtingen zijn bijzonder goed, dus het wordt alleen maar droger. Op zichzelf is dat geen drama, als de mensen maar voorzichtig zijn. Geniet gewoon van het mooie voorjaarsgroen, steek geen barbecues aan, maak geen open vuur en schiet geen sigarettenpeuken weg."

PARKEERPLAATSEN

De VRU roept bezoekers ook op de auto netjes op de parkeerplaatsen te zetten. "Blokkeer vooral geen toegangswegen bij het bos", zegt Geluk. "Zorg ervoor dat de brandweer er altijd langs kan."
In de bossen bij Soest wordt nu extra gecontroleerd. Wie zich niet houdt aan het verbod op open vuur riskeert een boete van 280 euro.
Een dag na de brand in de Soester Duinen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.