RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Amersfoort over Koningsdag: 'Er wordt geen wc-pot gegooid!'

1/2
AMERSFOORT - Nog een week en dan komt de koninklijke familie naar Amersfoort om Koningsdag te vieren. In de Keistad zijn de voorbereidingen inmiddels in volle gang. "We hebben er zin in!", zei burgemeester Bolsius vandaag in het televisieprogramma UVandaag.

Amersfoort kleurt langzaam steeds meer oranje. Dansjes worden geoefend, de route die de koninklijke familie gaat lopen is uitgestippeld en de podia in de stad worden opgebouwd.

Het is een flinke klus, maar Amersfoort heeft ervaring met grote evenementen. Zo was de stad al eens het decor van The Passion. Toch is Koningsdag wel een ander klusjes, zegt burgemeester Bolsius. "Er komen alleen al tweehonderd journalisten uit binnen- en buitenland."

Ook zijn er een paar duizend mensen die betrokken zijn bij het programma, die allemaal gescreend moesten worden. En de stad verwacht natuurlijk op Koningsdag zelf tienduizenden bezoekers die allemaal veilig de stad in moeten kunnen.

EEN HELE GEWONE STAD
Het thema voor de viering is: Wij Amersfoort. Naast de stad zelf, zal er in het programma ook aandacht zijn voor de regio. De historie, talenten, artiesten: het is allemaal te zien. "We willen laten zien dat we een hele gewone stad zijn, maar daardoor zijn we zo bijzonder."

De taak van de burgemeester is het begeleiden van de koninklijke familie. "Ik ben de gastheer, ik ontvang." Bolsius moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de route die de familie te voet aflegt, keurig binnen de daarvoor gestelde tijd gelopen wordt.

GEEN TOILETPOT
Onderweg zijn er allerlei activiteiten. Of de leden van het Koninklijk Huis daar ook aan mee gaan doen, is nog niet bekend. "De kunst is dat ze dat zelf bepalen. Er zijn een paar momenten dat het zou kunnen, maar dat mogen ze zelf beslissen."

Overigens is nog niet het volledige programma openbaar gemaakt. Een deel blijft geheim tot Koningsdag. En ding wil Bolsius wel alvast verklappen: "Er wordt geen wc-pot gegooid!'", zegt hij met een lach.

Burgemeester Bolsius keek in UVandaag alvast vooruit naar Koningsdag in Amersfoort


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -