RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechts reisbureau reageert geschokt op aanslagen Sri Lanka: "Onze gasten zijn veilig"

UTRECHT - "Wat een verschrikkelijk nieuws." Dat is de eerst reactie van de Utrechtse Carolien Halm, die eigenaar is van reisbureau Sri Lanka op reis. Ze reageert op de aanslagen in Sri Lanka waarbij zeker 200 mensen zijn omgekomen. Onder de doden is ook een Nederlander, meldt minister Stef Blok.

Halm heeft direct na het nieuws contact gezocht met de gasten die via haar bureau naar het Aziatische land waren afgereisd. "Al mijn gasten maken het gelukkig goed. Ook de lokale contactpersonen die in de hoofdstad Colombo wonen zijn ongedeerd", vertelt Halm tegen RTV Utrecht.

De aanslagen waren gericht op drie kerken en drie luxe hotels tijdens de paasmis. Naast de doden zijn er ook vierhonderd gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zouden 35 buitenlanders zijn. Een aantal uur na de eerste zes aanslagen, werd er een zevende en achtste aanslag gepleegd.

Halm, die regelmatig zelf op reis gaat naar Sri Lanka, volgt het nieuws op de voet. "Het is echt een prachtig land en dan krijg je dit vreselijke nieuws te horen. Ik vind het echt heel erg." Zelf heeft ze geen idee hoeveel Nederlanders er op dit moment in Sri Lanka zijn. Ze zegt nauw contact te houden met de mensen daar.

BUZA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen die op Sri Lanka zijn de omgeving van de aanslagen te mijden en de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. Ook wordt toeristen gezegd rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen rond het vliegveld. Mensen zouden bovendien contact moeten houden met hun reisorganisatie, ook als ze binnenkort naar Sri Lanka gaan.


Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend na de aanslagen op Sri Lanka. Nederlanders daar kunnen zo hun naasten laten weten dat het goed met ze gaat. Omgekeerd kan het thuisfront op de site zoeken naar familie en vrienden die in het getroffen gebied zijn.

De website wordt vaak ingezet bij grote calamiteiten en rampen en moet de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker maken.

VLAG HALFSTOK

Op het stadskantoor van de gemeente hangt de vlag halfstok. "Onze gedachten gaan uit naar getroffenen en nabestaanden in Sri Lanka", aldus de gemeente in de tweet.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht